Medicinske sobe za lakši odlazak lekaru osoba sa autizmom

14:06:00 05.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Društvo za podršku osobama s autizmom grada Novog Sada realizovaće do kraja juna projekat „Medicinske sobe”, u okviru kojeg će iznajmljenu prostoriju u Kopernikovoj ulici 12 opremiti kao lekarsku ordinaciju.

Medicinske sobe za lakši odlazak lekaru osoba sa autizmomIlustracija

Tu će medicinari osobama s autizmom simulirati situacije iz realnog života do kojih na pregledima može doći. Medicinske sobe će se realizovati da bi se osobe s autizmom iz Novog Sada, bez obzira na godine i to da li su članovi Društva ili ne, pripremile za odlazak lekaru, budući da su za njih pregledi i intervencije zbog nepoznatih ljudi, okoline, procedura i radnji jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti.

Mara Bošnjak, predsednica Upravnog odbora Društva za podršku osobama s autizmom, kaže da bi u medicinskoj sobi trebalo da bude krevet za preglede, lekarski sto i stolica na koju pacijenti sedaju, stetoskop, otoskop, odnosno svi osnovni aparati i instrumenti koje će oni moći da dodirnu.

„Tu će se privikavati na zvuke medicinskih aparata, poput ultrazvuka, EKG-a i aparata za merenje šećera i pritiska. Moći će da osete miris alkohola i gel za ultrazvuk i EKG. Pošto je njima možda sve to nepoznato, mi bismo kroz trening, igru i opuštenu situaciju, koja nema veze s vremenom, pokušali da im olakšamo pregled kod lekara,“ rekla je Bošnjak.

Ona je dodala da, prema njenim saznanjima, neki roditelji godinama ne odvedu decu s autizmom na preglede zbog toga što su za njih to često veoma stresne situacije. S druge strane, postoje i lekari koji ne znaju kako da u takvoj situaciji postupe. Zbog toga će, između ostalog, u projekat biti uključeni lekari, medicinske sestre, defektolozi, ali i studenti i učenici medicinske struke.

„Kao i u klasičnoj ordinaciji, u sobi će biti najmanje jedan lekar i medicinska sestra, plus defektolog, koji će pokušati da uspostavi kontakt s detetom i da mu na najbliži mogući način iz svoje struke približi medicinski instrument, situaciju ili možda neku osobu koja se tu nalazi“, rekla je Mara Bošnjak, i dodala da će svako dete imati svoju knjigu dolazaka u kojoj će se evidentirati napredak.

Kroz aktivnosti koje će se sprovoditi u medicinskim sobama kod osoba s autizmom se smanjuje nivo stresa i anksioznosti, a povećava uspeh i stepen samostalnosti u realizaciji medicinskih intervencija i poboljšavaju socijalne, odnosno komunikativne veštine. Osim upoznavanja s ordinacijom, pravilima ponašanja i učešćem u vežbama u medicinskoj sobi, osobe s autizmom će kroz panoe i edukativna štampana uputstva sa simbolima za podršku i pomoć, usvajati određene pojmove u vezi sa simptomima određenih bolesti, lokalizacijom bola, redosledom određenih radnji prilikom pregleda i tome slično.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Bill Strain / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?