Međusobne optužbe zbog kompleksa „Novi Sad na vodi“

17:02:00 21.02.2020, Komentara: 2

Novi Sad – Izgradnja poslovno-stamenog kompleksa uz Dunav, poznatijeg kao „Novi Sad na vodi“, koji je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oduševljeno najavljivao, neće ići tako lako.

Međusobne optužbe zbog kompleksa „Novi Sad na vodi“


Naime, JP „Vode Vojvodine“ nisu dale saglasnost na Generalni urbanistički plan Novog Sada koji predviđa podizanje novog nasipa uz Dunav i izgradnju tog kompleksa. Iz dokumenata, koje je novinarima prosledio poverenik Narodne stranke za Vojvodinu i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, jasan je stav tog preduzeća – zakonski to ne mogu učiniti, jer je izgradnja na vodnom zemljištu zabranjena. S druge strane, izrađivači plana tvrdnje odbacuju i, poput gradonačelnika, optužuju „Vode Vojvodine“ da koče razvoj grada.

Borislav Novaković pre nekoliko dana, ispred Gradske kuće, održao je konferenciju za novinare na kojoj jeizložio budući plan grada. Kako je rekao, plan podrazumeva da se nasip pomeri pola kilometra u korito Dunava. Te velike vode koje su pre prolazile tuda, udaraće u novi bedem i vraćaće se nazad. Tako će plaviti Kamenjar, Adice, Telep, Veternik, Futog, upozorava Novaković.

On tvrdi da iza svega stoji sprega gradske vlasti i građevinske kompanije Galens, koja je pre par godina kupila Brodogradilište.

- Činjenicom da nasip pomera 500 metara, znači da brodogradilište nije više u koritu reke, nego iza nasipa. Time ovo zemljište, koje je u ovom trenutku potpuno bezvredno, postaje najskuplje građevinsko zemljište u državi - kaže Novaković.


„Urbanizam“: Nova odbrambena linija

U urgenciji koju je „Urbanizam“ uputio „Vodama Vojvodine“ zahteva se od ovog preduzeća da izda vodne uslove potrebne za izradu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. Međutim, kako je na vodnom zemljištu Dunava zabranjena izgradnja vikend, stambenih, privrednih i drugih objekata koji nisu u funkciji vodoprivrede, „Urbanizam“ nije naišao na pozitivan odgovor u „Vodama Vojvodine“.

Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović kaže da oni planiraju novu odbrambenu liniju bez izmeštanja postojeće. U izjavi za N1 on je rekao da će tek dva odsto prostora biti stambeno-poslovna zona, deo gde je danas brodogradilište. Kamenička ada biće, kaže, zona parkova, sporta, turizma i ugostiteljstva sa 60 odsto više zelenila, a grad bezbedniji od poplava. Ponavlja reči gradonačelnika da „Vode Vojvodine“, nedavanjem saglasnosti, koče razvoj grada.

- Ovaj objekat, vodni objekta zaštite od poplava, je vodni objekat i naravno da on može da se radi i po prostornom planu i po Zakonu o vodama, što 'Vode Vojvodine' negiraju i što je apsolutno netačno - tvrdi Miladinović.

S druge strane, u „Vodama Vojvodine“ smatraju da bi stepen zaštite trebalo povećati, ali ne tako što će se izmestiti nasip, već tako što će se ojačati postojeći. Rizici koje su „Vode Vojvodine“ predvidele uključuju ugrožavanje stabilnosti vodnih objekata, ometanje proticanja vode i leda, ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima. Dodaju i da je za promenu namene vodnog zemljišta na kom bi se gradili stambeni, poslovni i sportski objekti, potrebna promena zakona ili donošenje lex specialisa, a direktor „Urbanizma“ to negira.

„Urbanizam“ je dopise prosledio na adrese dva nadležna ministarstva od kojih očekuje razrešenje, jer, navode, od podizanja novog nasipa zavisi i izgradnja budućeg mosta.


SNS: Sve po zakonu

Srpska napredna stranka ističe da će i ovaj projekat, kao i svi prethodni, sadašnji i budući, biti urađen po Zakonu. Iznošenje prepiske između preduzeća javnih preduzeća „Urbanizam“ i „Vode Vojvodine“ još jedan je pokušaj manipulacije građanima pred izbore na kojima nema ni teoretske šanse da pređe ni nedavno sniženi cenzus, saopštio je gradski odbor Srpske napredne stranke.

Dodaju da građani Novog Sada treba da znaju da uređenje priobalja ne podrazumeva nikakvo nelegalno rušenje, već naprotiv, izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, parkova, drvoreda, travnjaka, sportskih terena, savremene marine, a pre toga uklanjanje velikog broja divljih deponija.


Izvor: novisad.com, N1, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

podbarac

smo neuk čovek može predložiti takvo nešto , bravo vode Vojvodine


inzenjer

, *.dynamic.isp.telekom.rs

voda ne moze da teze unazad na reci, sve sto ce se desiti je povecana brzina strujanja na suzenju i veca erozija obale. Ljudi su idioti.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?