Metadonski centar zatvoren, problem sa zavisnicima na ulici ostao

17:11:00 30.11.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Stanari ulice Mikole Kočiša, u kojoj se skupljaju narkomanski zavisnici zbog blizine Metadonskog centra, ponovo su u strahu. Kako piše Blic, svakodnevno se u ovoj ulici mogu videti zavisnici koji se drogiraju nasred ulice ili u žbunju između kuća, prodaju drogu i pokušavaju da provale u kuće.

Metadonski centar zatvoren, problem sa zavisnicima na ulici ostao


Stanari ulice kažu da im je izmeštanje Centra obećao gradonačelnik Miloš Vučević, a da su im iz Kliničkog centra Vojvodine obećali da će korisnici Metadonskog centra ulaziti na glavni ulaz, kuda prolaze svi pacijenti Klinike za psihijatriju. Međutim, ništa od toga se nije desilo. Ograda je podignuta, stavljena je kapija sa strane Ulice Mikole Kočiša kroz koju se sada ulazi u Centar po terapiju.

- Narkomani sada ne samo da ulaze kroz našu ulicu, nego su se zbog ograde pomerili, pa više nisu ispred Centra, nego stoje na trotoaru ili saobraćajnici gde čekaju terapiju. Sad ih ne možemo obići nikako! Nije mi jasno zašto oni ne mogu da ulaze kao i svi ostali pacijenti i zašto ih smatraju za građane drugog reda. Deca se tek sada boje kada idu u školu jer moraju da prolaze bukvalno između zavisnika. Na ulici se deca opet, naravno, ne igraju. Mi smo i dalje za to da se Centar izmesti sa ove lokacije te da krenemo sa normalnim životom - ispričao je stanar ove ulice S. B.

On dodaje da se sutuacija posle ranijeg pisanja medija poboljšala. JKP „Zelenilo“ održava zelene površine, policija češće dolazi, ne pravi se više toliki haos u ulici, ali je „kritična masa“ stalno pred vratima. Dizanjem ograde problem im se samo pomerio 20 metara bliže kućama. U prepiskama sa Metadonskim centrom dobili su odgovor da se i oni slažu da se ulaz iz Ulice Mikole Kočiša mora zatvoriti, ali na tome je ostalo. Odgovor gradonačelnika koji je obećao preseljenje, kojem se i dalje nadaju, još čekaju, a iz pokrajinske vlasti, posle tri meseca čekanja dobili su obaveštenje da „Centra nema“, jer je ukinut naziv, pa valjda nema ni problema.

- Povodom vašeg obraćanja obaveštvamo vas da „Metadonski centar“ kao organizaciona jedinica ne postoji, jer je januara 2018. godine završen projekat „Centar za dnevni tretman zavisnika“ koji je realizovao KCV, pa se ne može govoriti ni o kakvom izmeštanju „metadonskog centra“. Lečenje pacijenata sa opijatskom zavisnošću sprovodi se na odeljenju Klinike za psihijatriju - glasi odgovor pokrajinske vlasti.

Kako smatraju stanari ulice, sve je isto kao pre, isti objekat, ista klinika, isti doktori i pacijenti, samo je završen projekat kojim je ta zgrada bila nazivana Metadonski centar.


Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Vojvoda

, *.dynamic.sbb.rs

kritična masa ? prvo naučite za šta se ovaj izraz koristi !!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?