Meteoropate spremite se, od ponedeljka hladno

19:10:00 21.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Sutra nas očekuje umereno oblačno, ali i dalje relativno toplo za ovo doba godine. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutra će biti oko 10 stepeni ujutru, a u toku dana 21. Mogući su kratkotrajni pljuskovi. U toku večeri i noći stiže jače naoblačenje sa kišom.

Meteoropate spremite se, od ponedeljka hladno

U ponedeljak stiže jesen - osetno hladnije sa kišom i pljuskovima. Maksimalna temperatura u ponedeljak oko 13-14 stepeni. U utorak još hladnije sa kišom, miminalna temperatura će biti osam stepeni, a maksimalna 11. Tokom ponedeljka i utorka očekuju se i obilnije padavine.

U sredu oblačno i veoma hladno sa kišom. Maksimalna temperatura u sredu deset stepeni, a jutarnja će se spustiti na 4. U četvrtak još hladnije jutro, a maksimalna dnevna oko 12 stepeni.

Umor, razdražljivost, nesanica

Načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja "Novi Sad" dr Tatjana Egić navodi za novisad.com da neka istraživanja pokazuju da 50-80% svetske populacije ima jače ili slabije izražene zdravstvene tegobe koje su uslovljene vremenskim prilikama. Na promene vremena osetljiviji su žene, tinejdžeri do 15 godina i starije osobe, a najteže ih podnose hronični bolesnici. Među hroničnim bolesnicima meteoropate su najčešće osobe koje boluju od reumatskih oboljenja, hroničnog opstruktivnog bronhitisa ili astme, srčanih bolesnti i visokog krvnog pritiska.

- Umor, bezvoljnost, nedostatak koncentracije, razdražljivost, nagle promene raspoloženja i nesanica su najčešće psihičke tegobe koje se javljaju. Od fizičkih tegoba mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice, bolovi u mišićima i zglobovima. Kod pacijenata koji boluju od bolesti srca i krvnih sudova može doći do pogoršanje stanja osnovne bolesti i tegoba u vidu ubrzanog rada srca i porasta krvnog pritiska. Nagla promena vremena izaziva i veću učestalost prehlada, upala disajnih organa i astmatičnih napada - ističe dr Egić.

Meteoropate spremite se, od ponedeljka hladno

Saveti

1. Dovoljno sna – umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. U toku dana češće se odmarajte i relaksirajte.

2. Budite aktivni – redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene. Preporučuje se redovna fizička aktivnost umerenog intenziteta, u trajanju od najmanje 150 minuta nedeljno.

3. Svakodnevno provodite neko vreme na svežem vazduhu jer je to odličan način da se spreče intenzivne reakcije na promene vremena. Ukoliko ne morate, nemojte izlaziti iz kuće u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada su temperature vazduha najniže.

4. Što više vitamina – da biste lakše podneli temperaturne oscilacije, pređite na laganu hranu, a smanjite upotrebu soli i jakih začina. Jedite što više svežeg voća i povrća, izbacite namirnice bogate masnoćama, uzimajte dovoljno tečnosti.

5. Ako van kuće boravite duže vreme u toku dana, obucite se slojevito, vodeći računa da odeća bude od prirodnih materijala i prilagođena i za hladniji i topliji deo dana.

6. Ako imate neko hronično oboljenje, strogo se pridržavajte propisane terapije. Ukoliko smetnje koje osećate duže traju i pojačavaju se, obratite se lekaru.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
14°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?