Milica, Dušan, Una, Filip i dalje omiljena imena, ali u Novom Sadu rođeni su i Kozma, Daža, Gordej Dionis, Alek Vučen

16:01:00 25.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani svojoj deci sve češće daju stara imena, koja su bila aktuelna neposredno posle Drugog svetskog rata, mada ima i onih koji biraju neobična imena za ovo podneblje.

Milica, Dušan, Una, Filip i dalje omiljena imena, ali u Novom Sadu rođeni su i Kozma, Daža, Gordej Dionis, Alek Vučen


Tako se roditelji, prilikom izbora imena za svoje ćerke, odlučuju za Milicu, Sofiju, Anđeliju, Mašu, Unu, Hanu, Lenu, Anastasiju i Petru. Kada su u pitanju muška imena, dominiraju Dušan, Đurađ, Petar, Strahinja, Aleksa, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko, Filip, Ognjen, Igor, Lav, Viktor i Robert.

Kako piše Dnevnik, Milica je ime koje su Novosađani rado birali za svoju decu i pre Drugog svetskog rata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Od 1940. godine, pa sve do 2000, najviše je među Novosađankama bilo: Jelena, Marija, Milica, Ljubica, Vesna, Svetlana, Gordana, Jovana... Od 2000. pa naovamo ponavljala su se imena poput: Teodora, Sara i Ana.

Od 1940. godine do 2000. popularna muška imena su bila: Milan, Aleksandar, Zoran, Petar, Slobodan... Od 2000. pa do 2011. godine to su: Luka, Stefan i Aleksa.

Teona, Egzona, Nia, Rejna, samo su neka od neobičnih ženskih imena koja su Novosađani birali za svoje devojčice, a Kozma, Matvej, Gordej Dionis za mališane. Kako saznajemo u Matičarskoj službi, među ženskim neobičnim imenima su: Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Daža, Dora, Ira, Nea, Anisija, Kjara. U školskoj klupi za nekoliko godina sedeće: Laviel, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Vidak, Alek Vučen i Dren.

U Matičarskoj službi kažu da roditelji većinom dolaze sa već pripremljenim imenima za svoju decu, te da su vrlo retki slučajevi da se o imenu deteta dogovaraju pred matičarom.

- U skladu sa našim Porodičnim zakonom, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ono kojim se vređa moral ili ono koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. Kod matičara u Novom Sadu do sada nije bilo ovakvih slučajeva niti sličnih zahteva – kažu u Matičarskoj službi.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?