Minimalno invazivna operacija mioma po prvi put izvedena u Betaniji

17:12:00 17.12.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog Kličinkog centra Vojvodine urađena je revolucionarna minimalno invazivna procedura tretmana mioma postupkom transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma („Moving shot“ tehnika). Kako je saopšteno, prve pacijentkinje koje su operisane ovom tehnikom, posle samo dva sata od intervencije, otpuštene su sa klinike i mogle su da se vrate svojim životnim obavezama.

Minimalno invazivna operacija mioma po prvi put izvedena u Betaniji

foto: KCV

Miomi materice predstavljaju najčešće benigna ginekološka oboljenja i oni se javljaju kod više od polovine žena do pedesete godine života. Kod nekih žena ne izazivaju tegobe, dok kod drugih mogu izazvati obilna i učestala krvarenja iz materice, bolove, infertilitet (neplodnosti) i brojne druge tegobe. Strah od postojanja i porasta ovog benignog tumora predstavlja dodatno opterećenje za većinu žena.

Dosadašnji operativni tretman mioma podrazumevao je klasičnu operaciju ili primenu endoskopskih metoda poput histeroskopije i laparoskopije koje se uspešno više decenija sprovode na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCV (Betaniji). Operativni tretman nosi određene rizike po pacijentkinju, diskomfor i opterećenje, kako žena i njihovog kvaliteta života, tako i zdravstvenog sistema.

U potrazi za efikasnim i minimalno invazivnim tretmanom poslednjih godina je razvijena procedura transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma („Moving shot“ tehnika), koja se do sada sa uspehom primenjivala u određenim centrima u Španiji i Italiji. Procedura je u pravom smislu minimalno invazivna - sprovodi se tretman mioma bez reza, primenom ultrazvučno vođene radiofrekventne ablacije i sama procedura se pokazala pouzdanom, efikasnom, visoko uspešnom, ali pre svega bezbednom i komfornom.

- Prepoznavši važnost procedure i njene benefite za brojne pacijentkinje sa miomima materice, prof. dr Đorđe Ilić je u prethodnom periodu prošao kroz obuku za primenu ove procedure u referentnom evropskom centru u Firenci, gde je uz pomoć vodećih stručnjaka iz ove oblasti uspešno obučen i sertifikovan za sprovođenje same procedure, kao i za dalju edukaciju ginekologa u našoj sredini. Svega nekoliko nedelja po kompletiranju obuke u inostranstvu, prof. dr Ilić i njegov tim sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCV uspešno su sproveli prve procedure transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma i edukovali još kolega. Sve tri pacijenkinje kojima je sprovedena procedura su nakon dva sata otpuštene sa klinike bez reza, dodatnih tegoba i sposobne da se vrate svojim redovnim životnim aktivnostima – saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
25°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?