Mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan?“ u SNP-u

17:03:00 05.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Najnoviji mjuzikl Viva Dance Akademije pod nazivom „Ko se boji Isadore Dankan“ biće izveden u subotu, 09. marta od 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni Jovan Đorđević.

Mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan?“ u SNP-u


Ovaj mjuzikl, inače predstava za decu i odrasle, predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Dankan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Tema mjuzikla staje u Isadorinu rečenicu koja i dan danas, puno godina nakon njene smrti, odzvanja savremenošću i poziva nas na razmišljenje: „You were once wild here, don’t let them tame you“ (Jednom ste bili divlji i slobodni, ne dozvolite da vas ukrote).

Mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan?“ u SNP-u


Upravo tu Isadorinu poruku o slobodi, koreograf i trener Gordana Oreščanin je zajedno sa svojim saradnicima prenela na mlade balerine iz Viva Dance Akademije i ostale učesnike mjuzikla koji će publici, na Isadorin način - kroz ples, pokazati kako tuga i bol mogu da se pretvore u lepotu kroz umetnost.

Mjuzikl je režirala Gea Gojak, a glavna ulogu igra balerina Una Duraković. Koreografiju potpisuju Gordana Oreščanin i Aleksandar Boškov uz gostujuće koreografe: Dijanu Kozarski, Mitju Popovski i Anu Vesel Križaj.

Mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan?“ u SNP-u


Isadora Dankan, velika umetnica koju danas smatraju „majkom modernog plesa“, bila je Amerikanka irskog porekla, balerina koja se zalagala za ženska prava, slobodu i ravnopravnost. Njen život bio je tragičan, ispunjen tugom i gubicima, a ples je bio jedino sigurno mesto na kom je ona bila svoja, slobodna i radosna. Nije odstupala od ideja da umetnost mora biti živa i slobodna čak i kada su njeni savremenici pokazivali prezir prema njenom plesu i načinu života. Na scenu je izlazila bosa, u prozirnim kostimima i svojim performansima pomerala dotadašnje granice u baletu, tvrdeći da ples ne sme da ima granice forme, već da dozvoli umetniku da se izrazi.

Karte za mjuzikl se mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?