Mladi iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope u poseti Novom Sadu

14:10:00 15.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Predstavnici Nacionalnih saveta za mlade iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope trenutno su u trodnevnoj poseti Novom Sadu u sklopu procesa kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope.

Mladi iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope u poseti Novom Sadu

Milica Škiljević predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije rekla je da je ta poseta veoma važan znak i impuls kako za omadinsku politiku Srbije, tako i za mlade, jer se njihovi stavovi i mišljenja razmatraju na evropskom nivou.

- Kada je reč o samoj kandidaturi, Krovna organizacija Srbije i ove godine snažno podržava ceo ovaj proces. Novi Sad je primer dobre prakse jer je uspeo da unapredi svoju aplikaciju, i na taj način pokaže koliko mu je stalo da unapređuje lokalnu omladinsku politiku, i otvara nove sadržaje za mlade u gradu – rekla je Škiljević.

Za predstavnike Nacionalnih saveta za mlade danas je organizovan prijem u Gradskoj kući, kome je prisustvovao ceo projektni tim "OPENS 2019", na čelu sa koordinatorom inicijative Vukašinom Grozdanovićem.

- Postojanje snažne saradnje između donosioca odluka i mladih može da napravi dobru razvojnu šansu kako za mlade u gradu, tako i za sve ostale građane. Mladi su sposobni da preuzmu odgovornost i pomognu Novom Sadu da bude bolji grad za omladinu - rekao je Grozdanović.

Gradonačelnik Miloš Vučević smatra da je napravljen snažan iskorak u odnosu na prošlogodišnju kandidaturu. U ovaj projekat uključeno je više od 100 nevladinih omladinskih organizacija i udruženja, kao i veliki broj pojedinaca.

- Okosnica ove kandidature se u dobroj meri naslanja i na „Youth Creative Polis“, prostor za mlade u Kineskoj četvrti, gde se danas otvara Omladinski klub. Verujem da koračamo stabilnim koracima ka dobijanju titule Omladinske prestonice Evrope 2019, i da će pobeda koju smo izvojevali u Briselu 13. oktobra biti dobar podsticaj i za ovu kandidaturu - rekao je Vučević.

Podsetimo "Omladinska prestonica Evrope" je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama.

Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa, a svrha titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Uto 13° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 8° - 9° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?