Mladi se ne osećaju bezbedno tokom pandemije

20:12:00 30.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Trećina mladih smatra da se bezbednost u Novom Sadu pogoršala tokom pandemijske krize, a pogoršavanje bezbednosti tek predstoji, pokazalo je istraživanje "Bezbednost mladih u Novom Sadu" koje je radio Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis" uz podršku Gradske uprave za omladinu i sport.

Mladi se ne osećaju bezbedno tokom pandemije

Foto: Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis"



Istraživanje je pokazalo da više od trećine mladih iz Novog Sada (36.3%) ocenjuje da se bezbednosna situacija u Novom Sadu pogoršala tokom pandemije, dok petina mladih (20%) navodi da su se lično osećali manje bezbedno .

Ovaj procenat se poklapa i sa udelom ispitanika (21.8%) koji je naveo da je tokom panendemijske krize bio izložen nekoj nasilnoj situaciji, poput dobacivanja, praćenja, fizičkog napada ili, džeparenja u javnom prostoru.

Istraživanje je utvrdilo da se tek nešto više od jedne polovine mladih (55.6%) oseća bezbedno.

- Kao dominante rizike po bezbednost, ispitanici navode ulični kriminal, razbojništvo, nasilne i agresivne pojedince koje susreću na ulici, ali i neoprezno ponašanje vozača privatnih automobila i gradskih autobusa u saobraćaju – navode u Centru za razvoj demokratskog društva "Europolis".

Rezultati istraživanja sugerišu da, iako bezbednost u Novom Sad nije drastično narušena tokom pandemije, postoji značajan potencijal da do toga dođe nakon što započne ukidanje mera ograničenja i ponovo dođe do okupljanja i noćnih izlazaka.

Pandemija, u tom smislu, može imati odloženo dejstvo na pogoršanje stanja bezbednosti u gradu upravo zbog psihičkih posledica koje je izolacija ostavila na ljude. Posebno je naglašeno nasilje u porodici, ali i nasilje nad marginalizovanim grupama mladih.

Autori istraživanja zaključuju da će pandemija ostaviti brojne posledice na bezbednost, ali i druge sfere života, koje se mogu prevladati samo kroz saradnju i zajednički dogovor institucija,civilnog društva i drugih aktera.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1000.5 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?