Mladi: Zlostavljač pod dejstvom alkohola i droge nije odgovoran za nasilno ponašanje

19:08:00 11.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Svaki šesti učenik prvog razreda srednje škole u Novom Sadu smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje. To je pokazalo istraživanje u okviru projekta „Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima” koje je uradio Dom zdravlja „Novi Sad“.

Mladi: Zlostavljač pod dejstvom alkohola i droge nije odgovoran za nasilno ponašanje


Načelnica ginekologije u Domu zdravlja „Novi Sad“ i Savetovalište za mlade ove zdravstvene ustanove pokrenula je ovaj projekat povezujući višegodišnje iskustvo rada s pacijentima i vođena misijom da je prevencija osnova zdravog društva. U projektu je učestvovalo 863 učenika prvih razreda 13 srednjih škola sa teritorije Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

Kao posebno alarmantan podatak, ističe dr Dragana Zarić iz Savetovališta za mlade, istraživanje je pokazalo da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara.

Takođe, dve trećine ispitanika smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu.

Seksualno nasilje u adolescentnim vezama u značajnoj meri utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje i blagostanje osoba koje su doživele nasilje. Posledice nasilja su brojne, a osobe koje su doživele nasilje u adolescentnoj vezi češće doživljavaju nasilje i u odraslom dobu.

Ohrabruje podatak da bi 94,2% ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u partnerskoj vezi.

Generalna skupština UN, na Svetskoj ministarskoj konferenciji za mlade 1998. godine, u Lisabonu, dala je predlog da se 12. avgust obeležava kao dan mladih, sa idejom da se skrene pažnja na probleme i pravna pitanja omladine, podigne svest o položaju mladih u društvu, kao naslednicima sadašnjih generacija. Tada je konstatovano da polovinu svestske populacije čine mlađi od 25 godina, a da preko 85% njih živi u zemljama u razvoju, što umnogome otežava rad, usavrašavanje, napredovanje i sl. Dan mladih, prvi put je obeležen 2000. godine.

Dom zdravlja "Novi Sad" obeležava Međunarodni dan mladih, ove godine, skrećući pažnju na temu seksualnog nasilja u partnerskim odnosima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?