Mladić pred sudijom zbog konoplje koju je kupio na trafici u Novom Sadu

08:02:00 10.02.2023, Komentara: 8

Novi Sad – Dvadesetdevetogodišnji umetnik iz Mionice koji je 18. juna prošle godine, nešto pre ponoći, u blizini Futoške pijace u Novom Sadu kupio teglicu „Lemon hejza“, osumnjičen je za krivično delo neovlašćeno posedovanje opojnih droga i protiv njega je pokrenut sudski postupak, piše Danas.

Mladić pred sudijom zbog konoplje koju je kupio na trafici u Novom Sadu


Naime, reč je o proizvodu koji je, već neko vreme dostupan u svim bolje snabdevenim trafikama, a posluje u okviru sive zone. Taj sušeni cvet industurijske konoplje se legalno prodaje kao suvenir, iako ga, o čemu je Danas već pisao, većina korisnika zlupotrebljava kao opijat.

Prema rečima umetnika iz Mionice on je kupio teglicu„Lemon hejza“ iz radoznalosti, planirajući da njen sadržaj narednih dana popuši. Sutradan je seo na voz za Beograd, a u toku vožnje su mu prišla dva policijska službenika, uz pitanje da li kod sebe ima neke nedozvoljene supstance. Uveren da nije učinio ništa nezakonito, otvorio je ranac i predao im teglicu. Policija ga je privela na razgovor, a teglicu oduzela. Ne sumnjajući da je počinio bilo kakvo krivično delo, momak iz Mionice ni tada, a ni kasnije u istrazi nije angažovao advokata. Smatrao je da je dovoljno da kaže istinu, što će tužilaštvo tretirati kao priznanje.

Ključan obrt u ovom slučaju usledio je nedelju dana kasnije kada je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku MUP-a veštačio oduzetu biljku. Kako se navodi u Zapisniku o veštačenju, ustanovljeno je da je u analiziranom uzorku udeo THC-a veći od veći od 0,3 odsto.

Ovaj nalaz je od suvernira koji je Novak Stojanović kupio kod Futoške pijace učinio opojnom drogom, a od umetnika iz Mionice – osumnjičenog za krivično delo neovlašćeno posedovanje opojnih droga.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv njega, okrivljujući ga za krivično delo za koje može biti izrečena kazna do tri godine zatvora.

Sudski postupak u ovom predmetu počeo je juče, a na prvom pretresu Stojanovićev branilac advokat Vladimir Todorić je doneo teglicu „Lemon hejza“.

- Neverovatno mi je da policija otkrije da proizvod koji se legalno prodaje bez ikakvih ograničenja sadrži nivo psihoaktivnih supstanci veći od zakonom dozvoljenih i da niko ne reaguje - kaže Todorić.

Prema pisanju Danasa, „Lemon hejz“ proizvodi kompanija „Canexus“ iz okoline Aleksandrovca, a kako navode na svom sajtu, u pitanju je jedina sertifikovana kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom industrijskog kanabisa i radi po najvišim evropskim standardima. Na sajtu ističu da su svi njihovi proizovdi laboratorijski testirani kako bi se „osigurala čistoća i njihov potencijal“, kao i da garantuju svežinu i kvalitet.

Na teglici „Lemon hejza“ se izričito navodi da je u pitanju „dekorativni, ukrasni i mirisni cvet – suvenir“, kao i da nije za ljudsku upotrebu. Ipak, čitanjem informacija sa sajta stiče se utisak da su proizvođači itekako svesni mogućnosti da se zlupotrebi njihov proizvod.

- Ovo nije proizvod koji ima psihoaktivno dejstvo i nećete biti ‘naduvani’ ili uznemireni, ali vaši rituali ostaju isti - navodi se na sajtu firme Canexus. Na sajtu se takođe reklamiraju blagotvrona dejstva CBD-a, supstance koja je sadržana u industrijskoj konoplji, ali koja za razliku od THC nema psihoaktivna svojstva. Na istom sajtu se u rubrici „Često postavljena pitanja“ navodi i pitanje – Koju dozu treba da uzmem?

„Svako je jedinstveno i ostaje činjenica da se svako nalazi na drugom mestu i da će drugačije reagovati na svoju dozu CBD-a. Pošto se doza CBD-a razlikuje za svaku osobu, najbolje je početi sa malim i postepeno povećavati na udoban nivo dok ne doživite željeni rezultat“, navodi se u odgovoru na ovo pitanje.

Međutim, na pitanja Danasa iz firme „Canexus“ do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.




Izvor: Danas


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

8 komentar(a)

Џелат

То је јер нам у полиције раде снс мафијаши и људи са слабијом или нижом интелигенцијом. Кретени се понадали да је права вутра са THC and CBD.


Davorin

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Sram vas bilo za ovaj tekst. "Korisnici zloupotrebljavaju ovaj opijat" !!??? Koji opijat???? Umesto da osudite celu ovu besmislicu i unistavanje života ovog mladića, vi ovako pišete


Gavra Kostadinović

, *.static.isp.telekom.rs

E, sad mo nije nešto jasno. Kako je policija znala da nešto ima "nedozvoljeno" kod sebe
Znači, prijavljeno je policiji čim je kupio. Znači, ponovo teglica ide u trafiku i ponovo nelo najebe, ni krov ni dužan.


inspektor kluzo

, *.dynamic.a1.rs

teglica se otvori izvadi se originalni sadrzaj i stavi se nov , npr dobra gandza... i onda tako ... pravis se pametan.. dok neko glup ne pošalje to u laboratoriju..


XYX

, *.dynamic.isp.telekom.rs

A sto tržišna ne povuče te proizvode iz prodaje. Jedni izdaju dozvole za prodaju drugi zabranjuju prodaju i nadrljaju krajnji potrošači. Tako ke bilo i sa čajem od cveta Indus.konoplje.


Bole

, *.dynamic.sbb.rs

Bitno je da je Jovanica abolirana.


Momčilo

Pošto ni policajci nisu mogli da popuše, sastavili su krivičnu prijavu.


Dejan

Srbija je ovo. Možeš (moraš) a ne smeš.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?