Mladim Novosađanima potrebno 15.000 evra da odu na Svetsku robotsku olimpijadu

16:08:00 08.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Ana, Andrea, Lenka, Nikola, Aleksa, Uroš, Lila, Pavle i Vuk su mladi robotičari iz Novog Sada koji se mesecima pripremaju za evropsku smotru Svetske robotske olimpijade (WRO). Sanjaju velike snove – da u Italiji osvoje medalju dok na majici nose zastavu Srbije.

Mladim Novosađanima potrebno 15.000 evra da odu na Svetsku robotsku olimpijadu


Oni mesecima vredno vežbaju sa svojim mentorima iz Dečijeg inovacionog centra, razvijajući veštine u algoritamskom rešavanju zadataka, programiranju i konstruisanju LEGO robota. A za odlazak na Svetsku robotsku olimpijadu potrebno im je 15.000 evra. Iz tog razloga je Udruženje Dečiji inovacioni centar pokrenulo donatorsku kampanju pod nazivom „Mali robotičari, veliki snovi“ na platformi za zajedničko finansiranje dobrotvornih projekata neprofitnih organizacija, Donacije.rs.

Tri novosadska tima Dečijeg inovacionog centra uzrasta od sedam do 15 godina osvojila su medalje na državnom olimpijskom takmičenju u maju u Subotici, čime su stekli pravo na učešće na evropskoj smotri u Italiji.

Olimpijada će biti održana u Breši (Italija) od 25. do 28. septembra, i robotičari imaju manje od šest nedelja da sakupe ukupno 15.000 evra da bi otišli na takmičenje na kome će predstavljati Srbiju.

Svetska robotska olimpijada (WRO - World Robot Olympiad) osnovana je 2004. u Seulu sa ciljem da se kod mladih lakše razvije kreativnost i stekne veština u rešavanju problema. Uz to, pomaže mladima da steknu veštine 21. veka, kao što su kreativno i inovativno razmišljanje, podstiče ih da budu naučnici, inženjeri i pronalazači, proširuje njihove perspektive kroz istraživanje robota i robotskih sistema. Sada privlači više od 28.000 timova iz više od 85 zemalja.

Doniranje je moguće na dva načina:
– putem platforme Donacije.rs
– uplatom direktno na račun udruženja 160-6000001322626-53.


Više o ovome pročitajte OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 4 m/s, W
Pon 6° - 22° Pretežno sunčano
Uto 10° - 25° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?