Moguće poskupljenje karata u gradskim autobusima, ali ne i mesečnih markica

17:08:00 02.08.2023, Komentara: 1

Novi Sad - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je da se razmišlja o poskupljenju karata u gradskom prevozu, ali nije naveo koliko bi to poskupljenje iznosio. Međutim, naznačio je da poskupljenje mesečnih markica nije u planu.

Moguće poskupljenje karata u gradskim autobusima, ali ne i mesečnih markica


Na pitanje 021.rs da li se nakon poskupljenja pojedinih komunalnih usluga - od vode do odnošenja smeća - očekuje još neka korekcija cena, Đurić je naveo da je u planu samo rast cene karata u gradskom prevozu koja trenutno košta 65 dinara.

Prema objašnjenju, jedan od razloga je i taj da je vozačima teško da vraćaju kusur.

- Zasad neće biti drugih poskupljenja, a što se tiče gradskog prevoznika razmišljamo da cena karte u vozilu poskupi. Ideja je da demotivišemo građane da kupuju karte u autobusima, jer nam se vozači žale da imaju problema sa vraćanjem kusura, na šta gube vreme. Ideja je da se te karte kupuju na kioscima i naložio sam direktoru da obezbedi dodatna prodajna mesta za tu svrhu, da ne bi bilo da imamo samo dva prodajna mesta. Karta u vozilima će od tada biti skuplja - poručio je gradonačelnik.

Za 021.rs u JGSP „Novi sad“ navode da bi karta kupljena kod vozača za gradske linije iznosila 100, a za prigradske linije 150 dinara, karta kupljena van autobusa za gradske linije bi bila 65 dinara, odnosno za prigradske 110 dinara. Novi sistem koji uključuje brojne novine trebalo bi da bude u primeni od oktobra. U GSP su potvrdili i da nije predviđena promena cena markica.

- Diferencijacija cena je predložena u cilju stimulacije putnika da karte kupuju van vozila kako bi se postiglo maksimalno rasterećenje vozača od tog dela posla, a što bi mu omogućilo bolju usredsređenost na vožnju, brži ulaz putnika, kraće zadržavanje na stajalištu, efikasnije poštovanje reda vožnje, što sve ima za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju. Ova praksa se pokazala efikasnom u mnogim gradovima - kažu u GSP-u.

Gradski prevoznik navodi za 021.rs da je plan je da se omogući kupovina karte po nižoj, trenutno važećoj ceni putem interneta, mobilne aplikacije, elektronskog novčanika, kao i da se otvori 20-ak novih prodajnih mesta u najfrekventnijim delovima grada.

- Fiskalne kase će biti potrebne samo za nova prodajna mesta. U razradi je prodaja i putem mobilne aplikacije, elektronskog novčanika, interneta i drugih opcija. Primena se očekuje u toku ove godine, što je po planu oktobar - objašnjavaju u GSP.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Miroslav

, *.dynamic.sbb.rs

A na kojim kioscima se sad mogu kupiti karte?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1009.3 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?