Mural Lukijana Mušickog u ulici koja nosi njegovo ime

19:07:00 19.07.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Mural s likom pesnika i vladike iz Temerina Lukijana Mušickog osvanuo je nedavno na zidu jedne kuće u ulici koja nosi njegovo ime.

Mural Lukijana Mušickog u ulici koja nosi njegovo ime

foto: Nenad Ignjatov, privatna arhiva

Autor murala je akademski slikar Nenad Ignjatov, koji je još pre dve godine započeo oslikavanje lika Mušickog. Tada je išao redom ulicama Rotkvarije i tražio ko će mu dozvoliti da baš na njihovoj kući naslika Mušickog. U početku nije imao sreće, dok nije došao do Seada i Nade koji su njegovu ideju prihvatili. Oslikavanje se odužilo zbog lošeg vremena i obaveza Ignjatova, ali je konačno i ovaj mural ugledao svetlost dana.

- U svemu tome najviše me je iznenadila reakcija prolaznika jer nisam očekivao da će biti toliko iznenađeni. Komentarisali su da bi bilo dobro da svaka ulica u Novom Sadu ima mural čoveka po kom je nazvana. Bilo je dosta prolaznika koji su mi kupovali hranu, sokove i vodu jer su bili veoma zadovoljni kako mural izgleda. Bili su zatečeni i iznenađeni tim činom jer sam samoinicijativno krenuo u oslikavanje portreta Mušickog. Podršku mi je dala i mesna zajednica Žitni trg, koja mi je kupila boje – ispričao je Ignjatov za Dnevnik.

Dodaje da su ga komentari Novosađana ohrabrili da nastavi slikanje murala, pogotovo u tom delu grada.

Pošto je završio Akademiju umetnosti, gde se učio tehnikama izrade murala, Nenad se potrudio da zid, koji nije bio najzahvalniji za oslikavanje, pripremi na odgovarajući način. Morao je, kaže, najpre da ga pripremi akrilnom podlogom, koja je zid praktično plastificirala, zbog čega će boja ostati na površini. Preko toga je četkom slikao akrilnim bojama, zbog čega je taj mural i specifičan.

Ko je Lukijan Mušicki?

Osim što je bio jedan od najobrazovanijih književnika svog vremena i što se bavio pitanjem jezika, Lukijan Mušicki će ostati upamćen kao administrator mitropolijske kancelarije u Karlovcima, nastavnik Bogoslovije, a kasnije i arhimandrit u manastiru Šišatovac. Otvarao je prve srpske škole u Vojnoj krajini i napisao četiri knjige lirskih pesama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?