MZ „Žitni trg“ ne mari za glas građana

16:06:00 09.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Iako je prošlo mesec dana od kako je Građanska inicijativa „Ne damo Livadicu!“ podnela inicijativu za sazivanje zbora građana u Mesnoj zajednici „Žitni trg“, do toga nije došlo. Naime, inicijativa je podneta zbog neslaganja građana da se na uglu ulica Kisačke i Jovana Subotića, na mestu postojećeg javnog parka, izgradi višespratni stambeno-poslovni objekat.

MZ „Žitni trg“ ne mari za glas građana


- Po Statutu MZ „Žitni trg“ Savet mesne zajednice je u obavezi da u roku od 30 dana na građansku incijativu sazove zbor građana. Savet mesne zajednice svoje komšije nije udostojio ni odgovora. Ćutanje MZ shvatamo kao potvrdu partijske uzurpacije institucije mesne zajednice koje su normativno otvorene za građanske incijative i neposredno odlučivanje građana o lokalnim pitanjima, kao najniži, mesni oblici lokalne samouprave – navedeno je u saopštenju GI „Ne damo Livadicu!“.

Oni navode i da u očekivanju javne rasprave povodom Nacrta plana detaljne regulacije blokova oko ulice Vojvode Bojovića, zaključuju da ova sabotaža ima za cilj da se uguši glas građana koji su protiv devastacije parka.

Dodaju i da će zbog oglušivanja na legitiman zahtev građana, povrede fundamentalnog prava građana na učešće u procesu donođenja odluka i nepoštovanja Ustava Republike Srbije, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Grada Novog Sada i Statuta Mesne zajednice „Žitni trg“, svim nadležnim organima lokalne samouprave podneti žalbu i zahtev za sazivanje zbora građana.

- Nećemo odustati od svojih zahteva i borbe za dostojanstven život svih građana. To znači da lokalnoj vlasti i njenim institucijama nećemo prepustiti inicijative i odluke od čijih će rezultata zavisiti uslovi života i rada svih nas – zaključuju u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.2 mb
Vetar: 6 m/s, NW
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?