Na birou za nezaposlene 13.000 Novosađana

19:01:00 18.01.2021, Komentara: 1

Novi Sad - Ukupno 29.808 nezaposlenih građana trenutno je na evidenciji novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, a među njima je 13.014 Novosađana. Kako kažu u novosadskoj filijali NSZ, uprkos epidemiji koronavirusa, registrovani broj nezaposlenih u Južnobačkom okrugu u prošloj godini je osam odsto niži u odnosu na 2019. godinu, ali zbog aktuelne situacije je došlo do promena u profilima koji najlakše nalaze posao, piše 021.

Na birou za nezaposlene 13.000 Novosađana


Do posla najlakše dolaze medicinari, farmaceuti, higijeničari, ali i kuriri-dostavljači i radnici u hemijskoj industriji, dok su na tržištu manje traženi radnici u ugostiteljstvu, turizmu i saobraćaju. Bez obzira na epidemiju, i dalje su vrlo traženi stručnjaci u IT sektoru, mašinski i građevinski inženjeri, ali i pomoćni građevinski radnici, operateri na CNC mašinama, knjigovođe i trgovci.

U NSZ tvrde da nije došlo do većih otpuštanja radnika. Naime, u 2020. godini se 5.894 radnika koji su ostali bez posla javilo na biro, dok je godinu ranije bilo desetak zahteva više.

- Broj zahteva Filijali Novi Sad za ostvarivanje prava na novčanu naknadu usled gubitka posla u 2020. godini bio je manji u odnosu na 2019. godinu - poručuju u NSZ.

Inače, u zvanične statistike o broju onih koji su ostali bez posla ulaze samo oni koji su imali stalno zaposlenje. Stručnjaci upozoravaju da je taj broj daleko veći, jer je bez posla ostalo dosta onih koji su radili na crno, onih koji su bili angažovani na privremenim i povremenim poslovima, kao i frilensera.

Kad je reč o programu Vlade Srbije „Moja prva plata“, koja se realizuje putem NSZ, prvi posao dobilo je 525 mladih sa evidencije Filijale Novi Sad.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Alex

, *.dynamic.a1.rs

Koje laži.... nije istina da nije došlo do većih otpuštanja! Ljudi se prosto ne prijavljuju na Biro! Koje vajde od toga?? Dokle ćete više da lažete narod i da ulepšavate situaciju u Srbiji??


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?