Na ginekološki pregled Novosađanke čekaju po mesec i po dana

19:07:00 20.07.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađanke sve češće idu u privatne klinike kod ginekologa, jer ih u Domu zdravlja radi svega 18, a po normativu bi trebalo bar 25. Zato na pregled u toj zdravstvenoj ustanovi žene prosečno čekaju po mesec i po dana.

Na ginekološki pregled Novosađanke čekaju po mesec i po dana

Jedan ginekolog u Domu zdravlja dnevno pregleda oko 40 Novosađanki, a zbog manjka specijalista lekari imaju između 4.000 i 6.000 pacijentkinja, što je duplo više od proseka u Srbiji. Najveće gužve su u domovima zdravlja "Liman" i "Zmaj Ognjena Vuka".

U Domu zdravlja objašnjavaju da situaciju otežava zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a problem će, nadaju se, biti ublažen naredne godine kad se očekuje da se troje ginekologa vrati sa specijalizacije. Dodaju i da hitni slučajevi imaju prioritet, a da ostali mogu da sačekaju izabranog lekara.

Trudnice plaćaju najskuplje preglede

Konsultacije s ginekologom u privatnim klinikama koštaju 1.500 dinara, pregled 2.500, a ultrazvuk i do 5.000 dinara. Aminocintezu, odnosno kontrolu plodove vode trudnice plaćaju 40.000 dinara, a na ove rezultate u državnim ustanovama buduće majke čekaju i do sedam nedelja.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?