Na Institutu za plućne bolesti kreće odabir pacijenata za "kubansku vakcinu"

19:10:00 30.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Testiranje i odabir pacijenta, zainteresovanih da prime "kubansku vakcinu", koja se koristi kao terapija za karcinom pluća, počeće u ponedeljak, 2. novembra, na Institutu za plućne bolesti.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, a osim u Kamenici, testiranje se može obaviti i na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC Bežanijska kosa.

Na Institutu za plućne bolesti kreće odabir pacijenata za "kubansku vakcinu"Foto: Alo.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je da će vakcine biti besplatne i na dobrovoljnoj bazi.

"Od ponedeljka svi zainteresovani pacijeti mogu da se jave navedenim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine", rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin, rekao je da ta vakcina može imati posledice kao i sve druge vakcine, poput povišene temperature, groznice, crvenila, te da za sad ne postoje klasične kontraindikacije.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta "Torlak" o nabavci 1.680 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru. Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?