Na mestu deponije u Erdeviku napravili malu oazu za pčele

13:11:00 25.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Aktivisti udruženja „Fruškać“ zajedno sa volonterima su tokom vikenda na mestu stare deponije u Erdeviku, na putu do jezera Moharač, na površini od oko jednog hektara, posadili medonosno drveće i biljke.

Na mestu deponije u Erdeviku napravili malu oazu za pčele

foto: Fruškać

Kako navode, stara deponija zatvorena je pre deset godina, ali zemljište nije održavano. Nesavesni građani su tu i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični put koji vodi na jezero Moharač.

Sadnji drveća na mestu stare deponije prethodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara „Lipa“. Dodaju da će se čitava akcija transformisanja lokacije nastaviti na proleće kada će se sadnja nastaviti i od tog mesta napraviti „mala cvetna oaza“.

- Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, udruženje „Fruškać“ je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici. Posađeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posađene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva - da izvlače otrove i teške metale iz zemlje – navedeno je u saopštenju „Fruškaća“.

Na mestu deponije u Erdeviku napravili malu oazu za pčele

foto: Fruškać

U okviru akcije biće postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa sajtom Fruškać, pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra), pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine.

- Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine – zaključeno je u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?