Na novosadskim gradilištima radi oko 11.500 radnika

19:03:00 21.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad je za kratko vreme postao veliko gradilište, a kranovi su vidljivi u gotovo svakom delu grada. Stanogradnja je u ekspanziji, ulaže se u velike projekte poput brze pruge, muzičko baletske škole, kineske četvrti, asfaltiraju se putevi, postavlja kanalizacija.

Na novosadskim gradilištima radi oko 11.500 radnika


Prema procenama, na novosadskim gradilištima angažovano je oko 11.500 radnika, a kako za list Dnevnik objašnjava predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić, to je veliki pomak u odnosu na period nakon privatizacije kada ih je bilo svega 5.500. Građevinska industrija se sada oporavila i beleži rast od 5,9 odsto, najveći među privrednim granama.

Prema Modićevim rečima, treba imati u vidu da je na građevinarstvo direktno „naslonjeno“ 28 privrednih grana, a više od 40 indirektno. On, ipak, napominje da uvek fali kvalitetne radne snage, jer su mnogi majstori otišli u inostranstvo u potrazi za većom zaradom, pa su najdeficitarniji tesari, armirači, električari, varioci...

Taj nedostatak se, kaže, nadomešta prekvalifikacijom. Osim toga, u Novi Sad dolaze i radnici s juga države gde se manje gradi.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?