Na Novosadskom proleću zamenjeno 3,5 tona starog papira za 190 sadnica

19:03:00 28.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Tokom akcije „Zamenite stari papir za sadnice“ na Novosadskom proleću od 21. do 23. marta, prikupljeno je 3.500 kg starog papira i podeljeno 160 sadnica cveća i 30 sadnica drveća, saopštilo je Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Na Novosadskom proleću zamenjeno 3,5 tona starog papira za 190 sadnica

foto: Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine

Ovo udruženje osmu godinu za redom sprovodi ovu akciju u saradnji sa Pokretom gorana Novog Sada. Ove godine akciju je podržao i Ekostar pak koji je donirao sadnice i pomogao u promociji cele akcije.

Tokom akcije svi koji su želeli mogli su da deset kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta. Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća - Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada", Predškolska ustanova "Pčelica" iz Petrovaradina, Studentski centar, Gimnazija "Svetozar Marković", Osnovna škola "Vuk Karadžić", Sportski centar "Vojvodina".

Ukupno je prikupljeno 3,5 tona papira za reciklažu.

Na Novosadskom proleću zamenjeno 3,5 tona starog papira za 190 sadnica

foto: Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče šest stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?