Na Pravnom fakultetu nema polaganja prijemnog na mađarskom jeziku

13:10:00 22.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Viši sud u Novom Sadu drugi put je presudio da se odbija zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se na Pravnom fakultetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku.

Na Pravnom fakultetu nema polaganja prijemnog na mađarskom jeziku

Savez mađarskih učenika Vojvodine još je 2015. godine podneo Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku jeziku.

Pravni fakultet je, traženo je tužbom, sada trebalo da se obaveže da za školsku 2018/2019. godinu i ubuduće, a pod pretnjom izvršenja, omogući pripadnicima mađarske nacionalne manjine polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku na način kakav je propisan odlukom Pokrajinske skupštine o polaganju prijemnog ispita.

Ipak, Viši sud je naveo da će detalje presude obrazložiti u pisanom obliku, koja će biti dostavljena strankama u sporu i ostatku javnosti.

Savez mađarskih učenika Vojvodine se ne slaže da ovom odlukom suda te će razmisliti o nastavku spora, a u Ligi socijaldemokrata Vojvodine smatraju da ova odluka može dovesti do problema u pregovarčkom procesu Srbije sa Evropskom unijom, pre svega u poglavlju 23. koje reguliše oblast manjinskih prava.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?