Na razdelnom ostrvu u Narodnog fronta niče „zeleni zid“

20:03:00 09.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta radnici JKP „Gradsko zelenilo“ privode kraju radove na podizanju „zelenog zida“.

Na razdelnom ostrvu u Narodnog fronta niče „zeleni zid“

Danas je na ranije postavljenu metalnu konstrukciju, visoku dva i dugačku 440 metara, počelo postavljanje 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena, kao i 740 komada puzavica.

- Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma - navode u JKP „Gradsko zelenilo“.

Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka, jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu, ulica Narodnog fronta, dobiće 3.644 novih kvadrata pod zelenilom.

- Očekujemo da „zeleni zid“ koji su projektovali naši inženjeri, a čije podizanje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u velikoj meri ublaži štetne efekte saobraćaja na mikrosredinu Limana III i IV - kaže direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić.

Na razdelnom ostrvu u Narodnog fronta niče „zeleni zid“

Prema rečima pomoćnika direktora za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila Danijele Andrić, kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke.

- Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka „zelenog zida“ će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara - kaže Danijela Andrić.

Inače, „zeleni zid“ u Narodnog fronta je pilot projekat, a u planu je da, i na nekoliko drugih saobraćajnica, budu realizovani slični projekti.



Foto: JKP „Gradsko zelenilo“


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?