Na Šodrošu privedeni aktivisti, kamion odneo posečena trupca

13:03:00 24.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nekoliko aktivista, koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala na Šodrošu, uhapsila je interventna policija. Aktivisti su pokušali da spreče odnošenje trupaca tako što su seli na put. Među uhapšenima su i Olivera Radovanović, Brajan Brković iz građanskog pokreta Bravo!, kao i Mladen Cvijetić i Radivoj Jovović iz novosadske kancelarije Zajedno. Najstarija privedena žena ima 74 godine.

Na Šodrošu privedeni aktivisti, kamion odneo posečena trupca

foto: 192_rs/Instagram



Nakon što su aktivisti uhapšeni, kamion je prošao i započet je utovar trupaca.

Kako piše Autonomija.info, aktivista kojih je od jutros bilo u malom broju, sada gotovo da i nema, ali je i dalje prisutan veliki broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Na Šodrošu privedeni aktivisti, kamion odneo posečena trupca

foto: 192_rs/Instagram


Jutros, nešto posle 8.30 sati, privedeni su aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić, nakon što su pkušali da probiju kordon koji je na Šodrošu postavljen u ranim jutarnjim časovima. Pravni tim je upućen da im pomogne.

Pre njih je uhapšena Aleksandra Derušek Stankić, a zatim i puštena jer je ušla u zonu seče. To se dogodilo rano jutros, nakon što su se pojavili policajci i radnici CRBC (China road and bridge corporation). Na konferenciji za novinare pred kordonom policije opremljene za razbijanje demonstracija, Derušek Stankić nije mogla da precizira po kom osnovu je uhapšena niti kakav proces će protiv nje biti vođen.

- Nisu mi rekli čak ni za šta, ali jesu da će da bude redovan proces. Ja zaista nema predstavu o tome, ja sam prvi put privedena sada. Juče sam dobila prekršajnu za sedenju na limenoj ogradi koja je bila bačena, a danas ne znam za šta - rekla je ona, a prenosi Autonomija.

Brajan Brković je poručio da borba više neće biti „strogo aktivistička“, već da se kreće u pravne procese i da će biti podnete krivične prijave protiv nadležnih koji su „odgovorni svojim nečinjenjem“ za ono što se dešava na Šodrošu.

- Ovde se ne brani samo Šodroš, ovde se brani Ustav, zakoni Republike Srbije i ovde se brani pravo građana da učestvuju u procesima donošenja odluka - istakao je on.

Aleksanda Derušek Stankić, jedna od osnivača „Šodroš Survajver kampa“, pročitala je imena nadležnih koji su, svojim rešenjima i odlukama, prema mišljenju aktivista, najodgovorniji za situaciju koja se prethodna tri dana dešava na Šodrošu i koji su, prema rečima aktivista, napravili rešenje koje je onemogućavalo seču stabala na ovom prostoru, da bi ga jučerašnjom odlukom „pojeli“.


Policijsko udruženje: Aktivisti da se uzdrže od provokacija, kolege reaguje pravilno

Strukovno udruženje policije apeluje na aktiviste na Šodrošu da se „uzdrže od provokacija pripadnika policije“ koji se nalaze na ovoj lokaciji, a naglašavaju da ovo „javno okupljanje nije odobreno“. Udruženje naovdi da su na današnjem protestu policajci „reagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima, ne zbog zaštite interesa pojedinaca, već zbog narušavanja javnog reda i mira, eskalacije sukoba, kao i zaštite prisutnih građana“.

- Današnje prisustvo policije na „Šodrošu“ je potrebno iz bezbednosnih razloga i u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana - navode u strukovnom udruženju „Dr Arčibald Rajs“.


Izvor: NoviSad.com, Autonomija, 192_rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1003.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?