Na Staroj Detelinari oslikan mural palom platanu

16:06:00 10.06.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Veliki platan, koji je stradao prošlog leta u oluji, dobio je mural na zgradi u Krfskoj ulici. Mural je predstavljen na jučerašnjoj manifestaciji „Novo lice naše ulice“, koja je održana na Staroj Detelinari, a u organizaciji neformalne grupe građana „Dobro drvo“.

Na Staroj Detelinari oslikan mural palom platanu


Mural je oslikao umetnik Uroš Štrboja i on predstavlja senku platana koju je nekada bacao na zgradu u Krfskoj ulici, pre nego što je stradao u velikoj oluji prošle godine.

Na manifestaciji je za decu napravljena likovna radionica, nakon koje su radovi mališana bili izloženi na travnatoj površini ispred murala.

U susednoj ulici, Aleksandra Petković – TKV (The Kraljica Vila) oslikala je još jedan manji mural. Na ovoj lokaciji je organizovana i mini tribina na otvorenom pod nazivom „Kolektivni divan“, a preko puta na malom platou ispred pošte je održan mini koncert grupe „Zamalo vidre“.

Do komšijske inicijative da platan dobije svoj mural došlo je nakon superćelijske oluje, kada je palo stablo koje je je na tom mestu pravilo hlad prethodne 52 godine.

- Nakon letnjih oluja, moja nekadašnja komšinica iz Krfske ulice Olga Rogulja Petrović i ja smo zamislile da oslikamo mural na fasadi naše zgrade, u znak sećanja na palo drvo. Možda smo izgubili „dobro drvo“ ali smo dobili sećanje, omaž u njegovu čast, neku vrstu spomenika, ali i udruživanje koje je mnogo veće nego što smo mislili – priča za Dnevnik Tamara Ostojić Gregus, inicijatorka projekta.

Stvaranju murala pomogli su učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ i Ogranka Dečje biblioteke „Kosta Trifković“, koji su kroz organizovane radionice predlagali svoja rešenja. Ovi radovi su prikazani na izložbi organizovanoj u okviru događaja.

- Uroš, koji je oslikao mural, bio je inspirisan svim onim što smo mu preneli i napravio idejno rešenje murala; a ono će uskoro biti dopunjeno detaljima koje će predložiti naše komšije i stanari našeg ulaza. Ovo je važno i zbog toga što smo se svi pokrenuli, komšije su pritekle u pomoć. Pokazali smo da možemo da budemo prava zajednica i dali smo primer kako treba da se čuvaju i koriste javni prostori - dodaje Ostojić Gregus.


Izvor: NoviSad.com, Dnevnik

Foto: Slobodan Šušnjević


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?