Na Štrandu najopasniji špicevi

11:06:00 11.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Iako je Štrand najbezbednija gradska plaža, s obzirom da na njoj trenutno radi 20 spasilaca, dok će ih u jeku sezone biti 30, Dunav je brza i mutna reka i treba biti posebno obazriv.

Najopasniji delovi kupališta su takozvani špicevi, sami rubovi kupališne zone, ali pre svega deo reke u blizini mosta Slobode, gde je kupanje zabranjeno.

Na Štrandu najopasniji špiceviFoto: Blic - Robert Getel

Opasna zona na Štrandu je i ulazak u zaliv Dunavac, gde se Novosađani kupaju, uprkos strogoj zabrani. Dunavac predstavlja plovni put, ali plivači zabranu često ne poštuju iako je doneta zbog njihove bezbednosti.

Spasioci kažu da je veoma osetljiv prelaz između dela obale gde kupač može da stane nogom i tamo gde to ne može, a to je obično dva do tri metra iza bova. U tom delu spasioci imaju najviše intervencija i kažu da često doživljavaju neprijatnosti pogotovo kada opominju kupače da ne stoje u reci iza bova, a ovi to ne prihvataju.

- Uvek želimo da delujemo preventivno. Nije naročit problem ako dobar plivač stoji iza bova, ali to će podstaknuti više njih da urade isto, a među takvima su često i oni mlađi, sa manje iskustva. Naiđe dublja voda, izgubi se tlo pod nogama, glava ulazi u vodu, čovek se naguta vode i u toj panici slabiji plivači mogu ozbilno da nastradaju. Nismo službena lica i ne možemo nikoga da kaznimo, ali naše je da upozorimo na opasnosti – rekao je za Dnevnik Goran Radivojević, šef spasilačke službe na Štrandu.

Osim što sprečavaju da se neko utopi, spasioci pružaju prvu pomoć i posetiocima Štranda koji dožive toplotni, srčani ili moždani udar, epileptični napad ili razne vrste iščašenja, karakteristične za sportske aktivnosti.

Lekari savetuju da u vodu nikako ne treba ulaziti naglo, već se prvo pokvasiti pod tušem ili postepeno kvasiti u reci. Dodir s hladnom vodom, kad su krvni sudovi prošireni od toplote, uzrokuje smanjeni priliv krvi u mozak.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?