Najbolja čelistkinja mora da prekine studije

10:12:00 03.12.2015, Komentara: 3

Novi Sad - Jedna od najtalentovanijih čelistkinja Irena Josifovska (19) iz Novog Sada moraće da se vrati sa prestižnih studija iz Nemačke, jer nije dobila obećanih 6.000 evra stipendije.

Ona se, kao prva na listi, upisala na jednu od najboljih akademija "Hochschule für Musik" iz Detmolda, uz obećanje Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu da će joj novac potreban za školu i život biti uplaćen.

Najbolja čelistkinja mora da prekine studijeFoto: 021.rs

"Konkurisala sam u Fondu za talente i rekli su mi da će u prvoj nedelji oktobra sve biti rešeno. Onda smo dobili informaciju da će mi uplatiti pola iznosa, da bi posle rebalansa pokrajinskog budžeta saopštili kako para uopšte nemaju, a ja sam već otišla u Nemačku na studije", kaže ona.

Josifovska je dobila priliku da ode u Detmold na osnovne studije kod jedne od najboljih profesorki violončela. Njeni roditelji su prosvetni radnici u muzičkoj školi i nemaju novca da finansiraju njene studije.

„ Trenutno mi nekako pomažu, ali ako se ništa ne promeni i ne dobijem podršku, moraću uskoro da se vratim kući", kaže Josifovska.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić kaže da joj je nakon rebalansa pokrajinskog budžeta u Fondu za talente ostalo svega 40 dinara.

"Hteli smo da joj pomognemo prilikom dodatnog usavršavanja i još uvek to želimo, ali sada para nemamo. Sledeći konkurs je već u januaru i može da se javi. Irena je malo duže sakupljala dokumentaciju te smo tu možda izgubili dragoceno vreme", dodaje ona.

Josifovska je osvojila oko 45 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su međunarodna takmičenja "Dotzauer", u Nemačkoj, "Herann", u Češkoj, međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, "Petar Konjović", "Beogradski podijum mladih talenata", itd. Četiri puta je bila "Laureat" i dobitnica "Specijalne nagrade međunarodnog žirija" na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

3 komentar(a)

olivera separović

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Pomagajte ja od penzije ne mogu


Maki

, *.dynamic.sbb.rs

U inostranstvu svi mogu da upišu fakultet i svi su talenti ali moraju da plate. Supertalenti imaju sve besplatno, čak i stipendiju džeparac. Ne razumem ovu eksploziju kretenskih članaka kao ovaj i cvijićeva ćerka koja žica za elitni megatrend. Shvatite, idete linijom manjeg otpora i morate da platite za to predviđenu cenu - školarinu.


Sone

, *.dip0.t-ipconnect.de

U inostranstvu isto tako postoji sta se stipendira i ta skola sigurno ne kosta 6hilj eura kodisnje nego mnogo vise, zato Maki ne lupetaraj budalastine, drugo mi van EU imamo mnogo otezavajucih okolnosti, jer nismo sposobni da postanemo clanovi zbog retardiranih politicara. Tako da ta prica koju pricas je mnogo jadna. Ova mala jeste supertalenat za Srbiju, ali koliko ima jos supertalenata i ako nije dobila punu stipendiju mozda jeste delimicnu, Prema tome, svi ste spremni da lupetarate za podrsku ovoj usranoj vlasti, ko god ima mrvu koristi od iste.. UZAS!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 995.7 mb
Vetar: 6 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?