Najbolji robotičari u zemlji nemaju novca za evropsko takmičenje

10:05:00 27.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka, koje 11. i 12. juna treba da učestvuju na evropskom takmičenju robotike "Eurobot" u Francuskoj nemaju 3.000 evra za put.

Najbolji robotičari u zemlji nemaju novca za evropsko takmičenjePobednički tim "M41+"

Ove ekipe bile su najbolje na takmičenju robotike održanom u Novom Sadu, a sada studenti i profesori pokušavaju sami da sakupe novac za učešće 34 člana na "Eurobotu". Prevoz za studente košta 4.000 dinara, a noćenje i smeštaj za jednu osobu košta 25 evra.

Uroš Živković, student treće godine, kaže da se priključio timu jer želi da usavrši znanje iz robotike.

"Pored priprema robota, koje traje već nekoliko nedelja, pokušavamo da prikupimo i novac. Šaljemo pisma privatnim firmama, ali nažalost nakon nekoliko dana većina njih nas obavesti da nisu u mogućnosti da nam pomognu", poručuje Živković.

Dok su budžeti za robote brojnih studenata iz evropskih zemalja i po 10.000 evra, Nenad Peleš, student četvrte godine, kaže da su delovi za njihove robote stari i po nekoliko godina.

"Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove robota nabavljamo i na Najlon pijaci. Ne mora da znači da ako je sa pijace ne valja, takve delove treba pametno upotrebiti", istakao je Peleš.

Inače, srpski robotičari su i ranije učestvovali na evropskim takmičenjima i ostvarivali zapažene rezultate.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 8 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?