Najezda smrdibuba pred zimu

17:10:00 03.10.2019, Komentara: 1

Novi Sad – Mnogi Novosađani žale se poslednjih nedelja na ogromno prisustvo smrdibuba. Kažu, svake godine ih je sve više. Stručnjaci navode da ih je sada najviše, gotovo u rojevima, jer se spremaju za zimu.

Najezda smrdibuba pred zimu


Slikovito ime smrdibuba je dobila zbog sekreta neprijatnog mirisa koji ispušta u samoodbrani, a zbog njih često u ovom periodu ne otvaramo prozore. Uvlače se u stanove, vozila, odeću. Jedan Novosađanin nam se požalio da su mu pojele sve smokve na vikendici.

Nakon blage zime, toplog i kišovitog leta normalno je da se smrdibube pojave u velikom broju, a tako će biti sve dok temperatura ne bude daleko niža.

- U svom ciklusu razvića imaju stadijum koji se zove dijapauza, dakle prezimljavanje, kada zaustavljaju svoje životne, metabolitičke procese, i čekaju lepše vreme. Da bi to ostvarile one traže mesta koja su dovoljno zaštićena i topla. S obzirom na to da su one sada u kontaktu sa ljudima, prostori koje mi imamo, koji su grejani, su idealni za njihovo prezimljavanje - objašnjava za RTV dr Zorana Banovački sa Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Najbolja zaštita od tih buba jeste postavljanje zaštitne mrežice na prozore. Takođe, pobrinite se da zatvorite sve rupe na prozorima i vratima. Na internetu se mogu pronaći različiti načini za odbranu i ubijanje ovih buba – beli luk, nana, čili paprika, žuti papir, razblažena sapunica...


Izvor: novisad.com, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NSdjanka

Ja imam rolokomarnike već 6 godina i svake godine punu kuću smrdibuba. Neko će reći da su komarnici za komarce a ne i za srdibube. Lično sam videla kako prelaze od spolja ka unutra na ivici mreže koja je u žljebu, kao i kroz kasete gde je urolana mreža. Možda pomognu FIKSNI komarnici, što ću ovih dana da poručim. Pitam se samo zar ne postoji neka hemija kojom mogu da se prskaju smdibube kao što prskaju i komarce?? rajd ih fantastično ubija, ali ja stvarno ne mogu da dežuram po ceo dan sa Raidom u ruci. Molim Vas da apelujete kod ljudi koji se bave dezinsekcijom da pomognu građanstvu. Bukvalno smo zarobljeni u sopstvenim stanovima zbog ovh groznih buba.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?