Najslabiji pritisak na sremskoj strani grada

11:08:00 09.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Zbog povećane, ali i neracionalne potrošnje vode tokom letnjih meseci, kao i zbog najavljenih radova na mreži, Novosađani imaju problem sa slabim pritiskom vode, dok je najviše žalbi Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija” pristiglo od potrošača sa sremske strane grada. U Vodovodu navode da su blagovremeno obavili sve neophodne pripremne radove da bi spremni dočekali letnji period i obezbedili dovoljno vode za sve potrošače na mreži u gradu i prigradskim naseljima.

Najslabiji pritisak na sremskoj strani grada


Iako je povećana potrošnja vode tokom leta očekivana, ove godine ona je bila veća nego prethodnih.

- Uvek se može očekivati da se tokom leta, kada su temperature visoke, potrošnja vode poveća 10-15 odsto, međutim, potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema je u jednom trenutku bila veća i 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu - kažu za „Dnevnik“ u JKP „Vodovod i kanalizacija”. Ranijih godina se nije dešavalo da u kratkom periodu i praktično na početku leta dođe do tako drastičnog povećanja potrošnje, ali vode je bilo dovoljno u svakom trenutku.

Žalbe građana na slab pritisak vode pretežno su pristizale iz Ledinaca i Sremske Kamenice, sa Čardaka, Tatarskog brda, Popovice. Po podacima iz Komandno-kontrolnog centra preduzeća, pritisak u mreži je sve vreme bio konstantan i iznosio je od 2,8 do 3,2 bara, dok je količina potisnute vode u sistemu bila dovoljna za potrebe potrošnje. Iz tog preduzeća zaključuju da je problem s pritiskom, između ostalog, uzrokovan određenim planiranim i najavljenim radovima i havarijama na mreži.

Osim toga, potrošači priključeni na nelegalnu vodovodnu mrežu mogli su imati problem sa slabijim pritiskom jer su, kako kažu, cevi na tim mrežama uglavnom neodgovorajućih profila. Dodatni razlog je neracionalna potrošnja vode.

- Činjenica je da deo građana, uprkos brojnim apelima, i dalje vodu iz gradskog vodovoda koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje bašta, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotrebljava hidranate i slično, što predstavlja nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće - ocenjuju iz JKP „Vodovod i kanalizacija”.

Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?