Najtoplije na Podbari i Grbavici

15:07:00 20.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Najtopliji delovi Novog Sada su Podbara, Grbavica, Nova Detelinara i Stari Grad, pokazuju rezultati projekta Urban Path, koji su realizovali studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a i Departmanu za klimatologiju i ekologiju predela Segedinskog Univerziteta.

Najtoplije na Podbari i Grbavici

Na PMF-u kažu da zvaničnu temperaturu daje Republički hidrometeorološki zavod i meri je izvan grada, na Rimskim šančevima i na Tvrđavi, no, zahvaljujući Urban Path projektu, izveštaj postoji sa 27 lokacija u gradu.

- Razlike su uglavnom od pet do sedam stepeni, a u najvećim ekstremnim temperaturnim periodima razlika je i preko 10 stepeni. Najveće razlike se javljaju tokom tokom večernjih i noćnih sati od 20 ili 21 časa pa do jedan, dva ujutro - kažu na PMF-u.

Oni dodaju da mreža pokriva različito izgrađene delove grada - deo stanica je u delovima grada gde se nalaze samo visoke zgrade bez zelenila (Nova Detelinara i Grbavica), deo gde su visoke zgrade sa dovoljno zelenila (Limani i Novo Naselje), deo gde su samo kuće (Telep, Klisa), i deo u industrijskoj zoni i slabije urbanizovanim sredinama (Sajlovo, Gornje Livade). Na PMF-u naglašavaju da svaki od ovih tipova lokaliteta ima specifičnu mikroklimu.

Temperaturu na različitim lokacijama u gradu, ali i druge vremenske parametre možete pogledati ovde.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?