Najviše reklamacija na obuću, nameštaj, automobile i tehniku

10:01:00 25.01.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine svakodnevno primi na desetine prijava kupaca, koje se najčešće odnose na obuću, odeću, mobilne telefone, laptopove, belu tehniku, nameštaj, automobile i delove za automobile.

Reklamaciju je potrebno uložiti trgovcu, a oni imaju obavezu da nesaobraznost otklone popravkom, zamenom, umanjenjem cene ili korisnik može da raskine ugovor.

Najviše reklamacija na obuću, nameštaj, automobile i tehniku

Jelena Mićunović, pravna saradnica u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, kaže da, ukoliko potrošač nije uspeo samostalno da ostvari svoja prava, onda ga oni kao udruženje posavetuju o rešavanju prigovora na taj način što se obraćaju trgovcu, predočavaju mu njegove obaveze propisane zakonom i zahtevaju da postupi u skladu s njima.

Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori potrošaču na izjavljenu reklamaciju. Odgovor mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije, koji ne može biti duži od 15 dana od dana podnošenja reklamacije, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj.

Međutim, dešava se i da trgovci odbijaju reklamacije koje se odnose na telefone i laptopove, pa se u tom slučaju angažuje sudski veštak za informacione tehnologije da bi pregledao sporne uređaje i video ima li osnova za reklamaciju.

– Ipak, najčešće prigovori budu rešeni vansudskim putem, a ukoliko na taj način ne rešimo osnovani prigovor potrošača, imamo i pravnog zastupnika koji ih zastupa u sudskim sporovima, a da bi se pokrenuo sudski postupak, potrebno je da postoje dokazi u korist potrošača – objašnjava Jelena Mićunović.

Takođe, na sajtu Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine mogu se pronaći "crne" i "bele" liste trgovaca.

Izvor: Dnevnik

Ilustracija: KOMUnews / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?