Nakon blokade, Varadinski most i centar Novog Sada ponovo prohodni

17:08:00 11.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Poljoprivrednici nezadovoljni ponudom Vlade Srbije blokirali su na sat vremena Varadinski most i centar Novog Sada. Blokada je trajala do 15 časova, nakon čega su traktori vraćeni ispred Banovine.

Nakon blokade, Varadinski most i centar Novog Sada ponovo prohodni


Kako su pojasnili za N1, saobraćaj je odblokiran zbog popodnevnog špica, a o daljem toku protesta dogovaraće se u hodu.

Nakon neuspešnih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, a zatim i nezadovoljstva odgovorom na zahteve koji su dobili danas poslepodne, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova.

Najavili su da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Podsetimo, poljoprivrednici su danas na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dobili garancije da će biti ukinuta zabrana izvoza svih poljoprivrednih proizvoda, a ponuda države u odnosu na njihove ostale zahteve biće im dostavljena, kako su rekli, u narednih sat i po vremena.

Ponuđena im je otkupna cena od 535 evra po toni za suncokret, koja je za njih, kako kažu, neprihvatljiva, a poljoprivrednici su predložili i ukidanje marže za markete.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Inače, Vlada Srbije danas je ukinula je zabranu izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.


Izvor: novisad.com, N1, Dnevnik, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?