Nakon radova na izgradnji podzemne garaže pojavile se pukotine i na katedrali

16:08:00 04.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon radova na izgradnji podzemne garaže u centru grada, pojavila su se oštećenja na Tanurdžićevoj palati, a potom i na Crkvi imena Marijinog (poznata kao katedrala). Slična situacija je i sa Banovinom, ispred koje se, takođe, zida podzemna garaža. Izvođač radova obe garaže „Inobačka“ poručuje da će oštećenja nastala na Tanurdžićevoj palati sanirati, kao što je sanirana i Banovina, ali demantuju da je šteta na crkvi posledica kopanja. Iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture još nema odgovora.

Nakon radova na izgradnji podzemne garaže pojavile se pukotine i na katedrali


Pukotine na Tanurdžićevoj palati pojavile su se sa prvim radovima i investitor je odmah najavio da će to biti sanirano. Pukotine su se pojavile i na novosadskoj katedrali, a župnik Crkve imena Marijinog Atila Želer kaže da su se stvari pogoršale kada su počela kopanja.

– Pukotine su se pojavile pa rekao bih pola godine nakon što je počela izgradnja, znači kad su kopali temelje zbog vibracija je došlo do obrušavanja ornamentike sa vanjske strane crkve. Na drugoj strani crkve nema pukotina – kaže župnik Želer za N1.

Nakon radova na izgradnji podzemne garaže pojavile se pukotine i na katedrali


Pukotine na strani crkve bližoj gradilištu stigle su do vitraža, što dovodi u pitanje i mogućnost restauracije, objašnjava on. Zabrinut za budućnost 130 godina starog zdanja, obratio se Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

– Direktor je došao, snimio je i obećao je da će doći sa ekipom i da će snimiti situaciju – kaže on.

Procena Zavoda čeka se mesecima.

Nakon radova na izgradnji podzemne garaže pojavile se pukotine i na katedrali


Izvođač radova tvrdi da je katedrala van zone uticaja, što su, kažu, utvrdile i inspekcije. A oštećenja na Tanurdžićevoj palati biće sanirana o njihovom trošku.

– Koncesionar je izvršio veštačenje svih objekata pre početka radova, kao i nakon završetka radova koji mogu uticati na susedne objekte, te je od strane sudskog veštaka utvrđen tačan obim i vrsta oštećenja. Sva oštećenja su estetske prirode i biće pokrivena iz polise osiguranja – navode iz Inobačke.

Iz Društva arhitekata Novog Sada kažu da je šteta mogla da se spreči.

– Jako je strašno ako vi predvidite da će nešto loše da se desi i dalje nastavite sa tom intervencijom. Onog momenta kada projektant dođe do nekog negativnog broja ili rezultata, on prosto mora da obustavi takav predlog rešenja. Evidentno je da jedna ovako velika intervencija u celom prostoru svakako mora da se odrazi na okolne objekte – kaže za N1 Ana Ferik Ivanovič iz Društva arhitekata Novog Sada.


Izvor: N1

foto: print screen N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
25°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1006.7 mb
Vetar: 6 m/s, E
Pet 13° - 23° Malo i umereno oblačno
Sub 11° - 24° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?