Nakon robota Marka stiže i robotica Sara

13:05:00 22.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon humanoidnog robota Marka, stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka projektuju i njegovu žensku verziju, roboticu Saru, koja će se kao i Marko, kretati kao čovek.

Nakon robota Marka stiže i robotica SaraRobot Marko

Sara bi trebalo da bude plave boje i da posluži kao napredna platforma za istraživanja iz oblasti uverljivog socijalnog ponašanja robota u čovekovom okruženju.

Doktor Branislav Borovac, profesor na Katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka, kaže da bi Sara, recimo, mogla da donese čaj i da razgovara.

- To bi podrazumevalo da ona prepoznaje prepreke na putu i da se kreće neometano bez obzira na stepenice i slične prepreke na putu. Ona bi, za razliku od Marka, imala bogatiji fond reči i mogla bi naprednije da komunicira verbalno i neverbalno. Istovremeno bi, ukoliko ne zna odgovor na neko pitanje, umela da slegne ramenima - kaže dr Borovac.

Nakon robota Marka stiže i robotica SaraRobotica Sara

Dok se to ne desi, Marko će svoju žensku drugaricu čekati u Dečjoj bolnici, gde će od kraja ove godine pomagati mališanima, koji su oboleli od cerebralne paralize.

Marko za sada može da razgovara s lekarom i detetom, prima i izvršava glasovne komande. Ruke robota imaju antropomorfnu strukturu i mogu da oponašaju sve pokrete čoveka, a zglobovi su funkcionalno izvedeni, poput ljudskih. Fond reči može se dopunjavati, jer robot ima razvijen dijaloški sistem.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 4 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?