Naredne godine još dva aparata za zračenje u Kamenici

19:11:00 27.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Pacijenti oboleli od raka naredne godine ne bi trebalo dugo da čekaju na terapiju jer će Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobiti još dva aparata za zračenje.

Naredne godine još dva aparata za zračenje u Kamenici


Kako piše 021.rs, nakon što je za institute u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kladovu ove godine kupljeno ukupno šest linearnih akceleratora putem kredita Svetske banke, na red je došla i Vojvodina, koja će dobiti dva nova Varijanova akceleratora. Pregovori za nabavku ovih aparata počeli su još sredinom godine, a pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da su u toku završne faze dogovora i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o nabavkama.

Podsetimo, Onkologija u Kamenici dobila je prošle godine dva savremena aparata nakon dugo godina čekanja, od kojih je jedan u Kamenici 2, a drugi u starom objektu. Postojeći aparati stari su 13 i devet godina i često nisu u punoj funkciji. U međuvremenu, zahvaljujući novim aparatima, liste čekanja za zračenje su se prepolovile u odnosu na prethodnu godinu, pa na terapiju u proseku čeka oko 300 obolelih od raka.

Novi aparati će, prema rečima Gojkovića, konačno rešiti pitanje postojanja lista čekanja.

- Bitno je naglasiti da će, nakon nabavke ta dva aparata, Vojvodina imati pet najboljih aparata za zračenje pacijenata obolelih od malignih bolesti i više nećemo imati nikakve liste čekanja - uveren je Gojković. Naime, kad stignu novi aparati, uređaj koji se koristi 13 godina konačno će biti stavljen van funkcije.


Izvor: Radio021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?