Nastaviće se izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč

13:01:00 29.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Biciklistička staza Novi Sad – Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, EuroVelo 6, od Atlantika do Crnog mora. Ova staza manjim delom vodi kroz urbanu zonu, dok ostatak trase, dužine od oko 23 kilometra, vodi po kruni odbrambenog nasipa uz Dunav. Za tehničku dokumentaciju i izgradnju trase, u prethodnom periodu uloženo je oko 96 miliona dinara, s PDV-om. Ove godine njena izgradnja će biti nastavljena.

Nastaviće se izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč


EuroVelo6 je projekat Evropske biciklističke federacije, kojim se razvija 14 međunarodnih koridora u mrežu koja pokriva čitav kontinent. Taj koridor, koji predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih ruta, ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora.

Kako piše Dnevnik, tokom 2017. godine završena je prva faza izgradnje biciklističke staze Novi Sad - Begeč, odnosno izgrađeno je 1.727 metara staze, od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz tog naselja ka Begeču. U drugoj fazi, tokom 2019. godine, izgrađen je deo od izlaska iz Futoga do Obalske ulice u Begeču, dužine 4.548 metara. Prvih šest kilometara i 275 metara trase od Begeča ka Novom Sadu spojilo je Begeč i Futog.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije najavljuju da će gradnja staze biti nastavljena u narednom periodu, a prošle godine je završena projektna dokumentacija za deonicu od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu, što je koštalo 1,8 milion dinara. Konačna destinacija te deonice je u Šekspirovoj ulici na Limanu, kada će ta ulica praktično biti spojena s Begečom, te na taj način završen deo koridora koji prolazi kroz naš grad.

Ove godine je planirana i rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, odnosno deo staza od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara Evrope, a za to je predviđeno 111,5 miliona dinara iz gradske kase.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?