Naučnice iz Novog Sada dobitnice nacionalnih stipendija "Za žene u nauci"

14:12:00 13.12.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Mirjana Ćuk sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Mirjana Ljubojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Milica Sentić sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, tri su mlade naučnice koje su ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“.

Naučnice iz Novog Sada dobitnice nacionalnih stipendija "Za žene u nauci"

Njihov izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima botanike, hemije životne sredine i hortikulture, nagrađen je stipendijama u vrednosti od po pet hiljada evra na ceremoniji održanoj u četvrtak u zgradi Vlade Republike Srbije.

One su svojim zalaganjem i dosadašnjim dostignućima već privukle pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti, a rezultati njihovih istraživanja su publikovani u vrhunskim naučnim časopisima. Nagrađene su sa više domaćih i stranih nagrada i priznanja i aktivne su na polju međunarodne saradnje.

Mirjana Ljubojević, doktor biotehničkih nauka, docentkinja je za užu naučnu oblast Hortikultura i pejzažna arhitektura na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i nagrađena je za projekat „Oplemenjivanje voćaka na otpornost prema patogenima u funkciji održivog i socio ekonomskog razvoja“. Naučno istraživački rad obuhvata oplemenjivanje hortikulturnog bilja od značaja za unapređenje nauke i struke, a usmeren je i na popularizaciju urbanog baštovanstva i voćarstva.

Mirjana Ćuk je asistentkinja na katedri za botaniku, na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde je ujedno i na doktorskim studijama. Nagrađena je za projekat „Status i vremenska dinamika flore i vegetacije Deliblatske peščare“, a njen naučno istraživački rad je usmeren na diverzitet flore i vegetacije, kao i na faktore njihovog ugrožavanja i metode aktivne zaštite.

Milica Sentić, doktor hemijskih nauka, naučna saradnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, stipendijom je nagrađena za projekat „Inovativni pristup za degradaciju toksina cijanobakterija, akutnog ekotoksikološkog problema u vodenim ekosistemima u svetu i u Republici Srbiji“. Njen dosadašnji naučni rad obuhvata oblasti elektrohemije, bioanalitičke hemije, naprednih materijala i hemije životne sredine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
17°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1001.7 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 14° - 25° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 14° - 25° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?