Ne radi klima u Poliklinici, Pokrajinska vlada nabavlja klime za četiri zdravstvene ustanove

16:07:00 17.07.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Ekstremno visoke temperature ovih dana ne pogoduju nikome, pogotovo bolesnima. Ovih dana javnost potresaju priče o kvaru na klima uređajima u porodilištima i drugim zdravstvenim ustanovama. Ni u zgradi Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine ne radi klima, a po rečima pacijenata, u čekaonicama je čak viša temperatura od spoljne, koja je ovih dana ekstremno visoka, piše Dnevnik.

Ne radi klima u Poliklinici, Pokrajinska vlada nabavlja klime za četiri zdravstvene ustanove


Jedna Novosađanka, koja je juče čekala na pregled u Poliklinici, ispričala je za Dnevnik da su im medicinske sestre rekle da centralna klima u Poliklinici ne radi od početka leta.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine su rekli da su usled izuzetno visokih temperatura u Novom Sadu otežani uslovi rada u Specijalističkoj poliklinici i pojedinim organizacionim jedinicama Kliničkog centra Vojvodine. U zgradi Specijalističke poliklinike centralizovano hlađenje je izuzetno otežano.

– Klinički centar Vojvodine čini sve da poboljša uslove za prijem i lečenje pacijenata. U toku je hitna nabavka novog čilera za zgradu Specijalističke poliklinike, nakon čega će biti otklonjeni svi problemi sa klimatizacijom zgrade – kažu za „Dnevnik“ u Kliničkom centru Vojvodine.

Kako dalje navode, internističke ambulante, kao i ambulante za sprovođenje invazivnih internističkih procedura su privremeno premestile i organizovale rad u potpuno klimatizovane prostorije radi boljeg zbrinjavanja, lečenja i komfora pacijenata.

– Klinika za hematologiju je reorganizovala rad i Hematološku dnevnu bolnicu premestila u zgradu Bolnice na Mišeluku, gde će pacijenti moći da prime svoju neophodnu terapiju u adekvatno opremljenim i klimatizovanim prostorijama – dodali su UKCV.


Nove klime za KCV, Dečiju bolnicu i još dve ustanove

Pokrajinska vlada će obezbediti 71 klima uređaj za četiri zdravstvene ustanove u Vojvodini, od kojih su dve u Novom Sadu. Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, 30 klima biće obezbeđeno za Klinički centar Vojvodine, 11 za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, 20 za Opštu bolnicu u Vrbasu i deset za Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ u Somboru.

Osim ovoga, za potrebe Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin nabavljen je gasni hromatograf s masenim detektorom, u vrednosti od 12,6 miliona dinara. Na sednici je donet i zaključak da se za potrebe Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u javnu svojinu pribave dva "Starling" hemodinamska monitora, koji rade na principu bioreaktance. Aparati su nabavljeni u okviru međunarodnog projekta „Stratify HF“, finansiranog od strane Evropske unije preko HORIZON programa.

A premijer Miloš Vučević saopštio je da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici doneti odluku da se hitno nabavi oprema namenjena porodilištu GAK Narodni front u Beogradu, jer je obaveštena da ono ima problem sa sistemom za hlađenje. On je naveo da je Vladu vest o problemu u porodilištu veoma zabrinula i da će se oprema nabaviti u najbržem roku koji zakon omogućava. Rekao je i da nema informacije da taj problem postoji u još nekom porodilištu ili bolnici.

Izvor: NoviSad.com, Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?