Neki roditelji varali da bi dobijali subvencije za boravak u vrtićima

14:10:00 03.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Pojedine porodice u Novom Sadu pokušavale su da na prevaru dođu do subvencija koje Grad daje za boravak dece u privatnim vrtićima. Zbog toga su odbornici Skupštine grada usvojili izmene Odluke o finansijskoj podršci porodici s decom, u nameri da stanu na kraj tim prevarama.

Neki roditelji varali da bi dobijali subvencije za boravak u vrtićima


Naime, Grad Novi Sad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, ukoliko ona nisu putem konkursa upisana u neki od vrtića PU „Radosno detinjstvo“. Pravo na subvenciju ima porodica sa decom koja su upisana u privatni vrtić, a uzrasta su od šest meseci do polaska u školu. Međutim, kako navodi 021, u gradskoj odluci koja definiše ovaj uslov nije bilo precizirano da dete ne sme da bude već upisano u drugi, gradski vrtić. Izmenom ove odluke dodaje se obavezan uslov „da dete nije uspisano u predškolsku ustanovu“.

Pojedinu dokumentaciju potrebnu da bi se ostvarilo pravo na subvenciju do sada je gradska uprava službenim putem pribavljala od privatnih vrtića. Međutim, osim izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde da je dete upisano u privatni vrtić, uprava od sada traži i dokaz da dete nije upisano u drugu predškolsku ustanovu.

Privatni vrtići imaće obavezu da do svakog 20. u mesecu upravi dostavljaju dokaz da je dete koje dobija subvenciju redovno pohađalo vrtić.

- Dešavalo se da zahtev za ostvarivanje prava podnesu i porodice čije dete je upisano istovremeno u privatnu predškolsku ustanovu koju pohađa i u Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“, gde čuva mesto u vrtiću, a takođe se dešavalo da se dete iz porodice koja je ostvarila pravo na finansijsku podršku naknadno upiše u „Radosno detinjstvo“, a ne ispiše se iz privatne predškolske ustanove, te po tom osnovu i dalje ostvaruje finansijsku podršku. Iz tog razloga, predlaže se da se pravo na finansijsku podršku priznaje za dete koje je upisano u privatnu predškolsku ustanovu, pod uslovom da nije upisano u „Radosno detinjstvo“ - obrazlažu u Gradskoj upravi razloge za izmenu odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Privatni vrtići sada su dužni da upravi dostavljaju i dokaze da je roditelj uplatio novac za boravak, s obzirom na to da se subvencije isplaćuju retroaktivno, tj. tekućeg meseca za prethodni. Ako privatni vrtić ne dostavi dokaze o uplatama i listu prisutnosti dece, subvencije neće biti isplaćene dok to ne učini.

Ova odluka počela je da se primenjuje odmah po usvajanju, što znači da važi za sve roditelje čija deca su ove školske godine krenula u vrtić.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
-6°
Vlažnost: 86%
Pritisak: 1027.1 mb
Vetar: 2 m/s, W
Uto -8° - -1° Pretežno sunčano
Sre -6° - 0° Malo i umereno oblačno

Anketa

Da li treba zabraniti prodaju petardi i pirotehnike?