Nenad Vlaški - Novosađanin koji duvanjem stakla pravi prelepe figurice

11:12:00 28.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađanin Nenad Vlaški, koga mnogi znaju i kao frontmena bendova Lost Propelleros i Veliki Mrest, jedan je od nekolicine stakloduvača koji i dalje neguju taj specifičan stari zanat.

Nenad Vlaški - Novosađanin koji duvanjem stakla pravi prelepe figurice

Počeo je u jednoj radionici u Rumenci da radi neonske reklame i odmah pokušao da bude kreativan. Imao je časove kod majstor Viktora, Slovenca koji radi na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

"On je po mom mišljenju jedan od najboljih majstora u staroj Jugoslaviji. A učio me i majstor koji je već radio u radionici u koju sam došao. Teško je jako, u principu ne može svako. Može samo uporan i strpljiv skot to da radi. Recimo, kada radim liniju to jako brzo ide, a ako radim savijanje te linije onda mi treba više vremena. Komplikovanost nema granica", rekao je Vlaški za O radio.

Nenad Vlaški - Novosađanin koji duvanjem stakla pravi prelepe figurice

Vlaški kaže i da je duvanje stakla zanat star više od sto godina i nije se menjao. Pošto je već imao gorionike, brenere i znao da topi staklo, zaključio je da bi mogao da pokuša i da pravi neke figure.

"Fazon je u tome što je zanat veoma razgranat, od livenja do kalupa, mislim da čovek za jedan životni vek ne može to sve da pohvata i nauči. Sad ja tu treba nekako sebe da nađem. Da li ću da pravim morske motive, nakit ili nargile, mogućnosti su razne", zaključio je Vlaški.

Izvor: O radio


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?