Neracionalna potrošnja vode evidentna, ne koristiti je za zalivanje i bazene

18:06:00 07.06.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ uputilo je apel Novosađanima da i u danima ekstremnih vrućina racionalno troše vodu.

Neracionalna potrošnja vode evidentna, ne koristiti je za zalivanje i bazene


Tokom letnjeg perioda, kada su temperature visoke, veća je i potreba za pijaćom vodom. Dnevno grad i prigradska naselja, koja su na gradskom sistemu vodosnabdevanja, troše u proseku između 100 i 110 miliona litara. Kada su temperature visoke, ta potrošnja se uveća i za više od 30 odsto, navode u ovom preduzeću.

U „Vodovodu“ ističu da voda nije neiscrpan resurs, te da ne žele da zamisle scenario koji bi se desio ukoliko bi Novi Sad ostao bez ovog dragocenog izvora života.

- U godinama pred nama, moramo da radimo na svesti pojedinaca i ubedimo ih da je važno da štedimo pijaću vodu i da je koristimo isključivo za njenu osnovnu namenu – piće, kuvanje i higijenu. Neracionalna potrošnja je evidentna, pogotovo u večernjim satima kada je većina korisnika kod kuće - ističu nadležni.

Javno preduzeće podseća da pijaću vodu ne treba koristiti za zalivanje betonskih i travnatih površina, za navodnjavanje i punjenje bazena, jer takvi nesavesni postupci mogu ozbiljno da ugroze vodovodni sistem.

- Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi stanovnici imali dovoljno vode za piće. Stoga, apelujemo na korisnike da racionalnije troše vodu iz gradskog vodovoda, da svakodnevno učine nešto u svom domaćinstvu kako bi uštedeli vodu jer se na taj način obezbeđuje uredno vodosnabdevanje svih potrošača - kažu u „Vodovodu“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?