Nezadovoljni prodavci blokirali ulaz na Kvantaš, traže manje pijačarine; Tržnica tvrdi da 20 godina nije menjala cene

19:10:00 30.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Deo prodavaca na Kvataškoj pijaci jutros je vozilima blokirao ulaz na tržnicu i na taj način su protestovali zbog visokih pijačarina i loših radnih uslova. Navode da je to upozorenje i da „Tržnici“ daju rok do srede da reaguje, u suprotnom će organizovati potpunu blokadu ulaza na Kvantaš. U JKP „Tržnica“ tvrde da 20 godina nisu podizali pijačarinu na ovoj pijaci.

Nezadovoljni prodavci blokirali ulaz na Kvantaš, traže manje pijačarine; Tržnica tvrdi da 20 godina nije menjala cene


Prodavci su tokom protesta rekli da neće da trpe pljačku i nered, te da je pijačarina u Novom Sadu najskuplja. Kao primer su naveli Suboticu, gde je pijačarina 2.000 dinara, bez obzira koliko se prodaje robe, u Beogradu je cena dva dinara po kilogramu, a u Novom Sadu osam dinara po kilogramu. Ističu da „Tržnica“ naplaćuje više vrsta pijačarina, taksi i dažbina, te da ni sami zakupci ne znaju kome i koliko plaćaju rezervacije, kilažu, parking... Osim toga, žale se na uslove rada. „Tržnica“ im, navode, obećava bolje uslove kada se pijaca preseli, jednog dana.

JKP „Tržnica“ je saopštila da oni duže od 20 godina nisu menjali cenu pijačarine na Kvantaškoj pijaci, te da to nije u plani ni u narednom periodu.

- Na Kvantaškoj pijaci u ponedeljak, 30. oktobra od 3.15 ujutru do 10.30 časova bio je otežan ulazak na pijacu od strane nekolicine ljudi od kojih neki nisu mogli da se identifikuju kao zakupci na Kvantaškoj pijaci, a bili su spremni da onemoguće snabdevanje građana i nesmetan rad pijace. U proteklih dvadeset godina, cena pijačarine na Kvantaškoj pijaci nije menjana,

niti je u planu tako nešto. Od 10.30 danas Krantaška pijaca radi nesmetano, a u korektnoj atmosferi danas u 11.00 sati, u prostorijama preduzeća, obavljen je razgovor sa četiri zakupca sa Kvantaške pijace o svim problemima koje su izneli – navodi se u saopštenju „Tržnice“.

Dodaju i da je njima „u cilju da građani imaju mogućnost da se na novosadskim pijacama snabdevaju što povoljnije, da mogu da kupe što jeftinije proizvode na pijacama, da, na primer, cene krompira ili sezonskih proizvoda budu niže za 20-30%“.

- Koliko god prodavci na Kvantaškoj pijaci spuste cene proizvoda, toliko će biti i niža cena pijačarine – navode u „Tržnici“.

Naime, prema zvaničnom cenovniku visina pijačarine na Kvantaškoj pijaci iznosi četiri odsto vrednosti unete robe i to nije menjano duže od 20 godina, ali, kako piše 021.rs, druge stavke, poput zakupnine ili rezervacije, poskupljivale su tokom godina.

Cene dažbina su poslednji put menjane 29. decembra 2022. godine, što se može videti u Službenom listu Novog Sada iz decembra 2022. godine. Pre toga, promena cenovnika bila je i 2017. godine, što je vidljivo u Službenom listu broj 44. iz te godine.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1014.2 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?