Nije vic! Počela seča drveća u evropskoj prestonici šume

12:03:00 22.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon Sankt Peterburga, Beča, Osla i Barselone, ovogodišnji nosilac priznanja „Evropski grad šuma“ je Novi Sad, saopštila je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. To je bilo juče, u danu kada se obeležavao Međunarodni dan šuma, a lepu vest saopštio je zamenik direktora Evropskog instituta za šume Roberto Mavsari. Titulom se pohvalio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Nije vic! Počela seča drveća u evropskoj prestonici šume


A danas su građani i aktivisti okupljeni u „Šodroš Survajver Kampu“ počeli telima da brane drveće na Šodrošu koje se nalazi na trasi budućeg mosta preko Dunava, pa su došli da ga poseku radnici Javnog preduzeća „Vojvodina šume“. Radnici su se zato preselili na Kameničku adu i oko osam časova su počeli seču stabala.

Na Šodrošu su prisutni pripadnici policije, radnici JP „Vojvodina šume“, kao i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Kako je za Autonomiju rekla jedna od aktivistkinja, Jovana Radević, oni su zatekli radnike „Vojvodina šuma“ na terenu i zatražili od njih potvrde i dozvole za radove koje planiraju da preduzmu na toj lokaciji, ali ih nisu dobili. Kada su se aktivisti usprotivili, njihov šef je pozvao policiju da naprtavi zapisnik. Dodaje i da su aktivisti u protekla dva sata zvali brojne institucije, od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode, preko inspektora za zaštitu prirode, zatim takozvanog ekološkog odeljenja u MUP-u, ali da niko nije želeo da im da konkretnu informaciju kako da fizički spreče ovaj „masakr“ koji se dešava.

Nije vic! Počela seča drveća u evropskoj prestonici šume


- Najveći problem koji imamo je taj što mi u ovom trenutku zavisimo od dobre volje tužioca koji treba da proceni da li policija treba da traži od „Vojvodina šuma“ potvrdu, odnosno dozvolu za ove radnje koje se iza nas dešavaju. Naš trenutni zadatak je da alarmiramo javnost, jer ako tužilac uopšte zaključi da je ovo nelegalno i da sve ovo nije trebalo da se desi, to može biti prekasno - rekla je ona.

Aktivisti, dodaje, pokušavaju da štite zakon dok ih policija u tome sprečava.

Policija je legitimisala sve novinare koji su ušli u zonu u kojoj je moguće snimiti radove, da bi ih kasnije sklonila do puta kraj Borodgrailišta, uz obrazloženje da „tu više nije bezbedno“.

Plava metalna ograda, koju je policija čuvala mesecima, sklonjena je i sada je tu samo bezbednosna traka.

Aktivisti „Šodroš Survajver kampa“ jutros su u saopštenju upozorili da su radnici „Vojvodina šuma“ juče primećeni kako u društvu sa radnicima kompanije CRBC nastavljaju ranije započeta merenja i obeležavanja stabala za seču na Šodrošu.

- Neverovatno je da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za „Evropski grad šuma“ upravo Novi Sad. Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje - poručili su aktivisti.

Takođe, iz „Šodroš Survajver kampa“ upozoravaju da je seča u ovom momentu nelegalna jer je u suprotnosti sa Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

- Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabranjena do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra, navodi se u Rešenju o uslovima zaštite za ovo područje nadležnog pokrajinskog zavoda, i ono je razlog zbog kojeg su svi radovi do tog datuma izričito zabranjeni - preciziraju aktivisti.

Aktivisti koji se protive izgradnji mosta na toj lokaciji, od juna su na Šodrošu, gde su uspostavili kamp nakon početka nenajavljene seče dvadesetak stabala.


Izvor: NoviSad.com, Autonomija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?