Nijedan splav na Dunavu nema dozvolu

20:12:00 05.12.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Nijedno od 18 plovila u kojima se odvija ugostiteljska delatnost duž obale Dunava nema dozvolu za korišćenje vodenog pojasa, a Saobraćajna inspekcija nema mogućnosti da ih ukloni.

Nijedan splav na Dunavu nema dozvolu

Javne nabavke za vodenog pauka su ove godine dva puta objavljivane, ali se nije javilo nijedno preduzeće.

Ove godine dva puta su bile objavnjene javne nabavke za vodenog pauka, odnosno plovila s potiskivačem i tegljačem, ali se na oglas nije javilo nijedno preduzeće. U toku je priprema dokumentacije za ponovni javni oglas.

Siniša Vujanović, glavni saobraćajni inspektor, kaže da su protiv vlasnika pokrenuti upravni i prekršajni postupci, ali bez obzira na to, nijedan od njih nije ukolnio plovilo, niti obnovio godišnji zakup radi korišćenja vodenog pojasa.

– Za dva plovila u proteklo pola godine su istekla odobrenja za korišćenje dela obale i vodenog prostora na Dunavu, a za ostala pre više od godine. Više puta je inspekcija pokretala prekršajne postupke protiv tih vlasnika, koji su zbog toga i novčano kažnjavani, ali im to, izgleda, ništa ne znači. Predviđene novčane kazne za prekršaj pravnog lica iznose od 5.000 dinara do pola miliona, dok je za prekršaj odgovornog lica u preduzeću ili drugog pravnog lica predviđen iznos od 25.000 do 250.000 dinara. Za one koji su osnovali radnju bez svojstva pravnog lica prekršaj košta od 2.500 dinara do 250.000 - objašnjava Vujanović.

Taksa koju ti preduzentici treba da plate JP-u "Vode Vojvodine" za korišćenje vode ove godine košta 364 dinara po kvadratnom metru plovila, dok Grad Novi Sad ubira taksu za izdavanje odobrenja od Gradske uprave za saobraćaj i puteve u visini od 1.000 dinara. Iz tih iznosa, kaže glavni saobraćajni inspektor, može se videti da vlasnike plovila godišnje takse ne koštaju mnogo.

Vujanović smatra da je po sredi nešto drugo, tj. uslovi koje ugostitelji moraju da ispune da bi dobili dozvole od Grada, Gradske uprave za saobraćaj i puteve da mogu da koriste vodine pojas.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?