Nikola Tesla dobiće spomenik visok 10 metara i to unutar novog kružnog toka na Limanu

17:12:00 06.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli biće podignut u središnjem delu budućeg kružnog toka na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice. Kako piše 021.rs, spomenik će biti okrenut ka Naučno-tehnološkom parku.

Nikola Tesla dobiće spomenik visok 10 metara i to unutar novog kružnog toka na Limanu


O ovom kružnom toku priča se poslednjih meseci, a ideju o spomeniku prvi je početkom godine javnosti izneo bivši gradonačelnik Miloš Vučević, rekavši da će se on graditi ako urbanisti to budu dozvolili. Očigledno su dozvolili, jer se spomenik našao u planovima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije za narednu godinu koji su publikovani na portalu tvojgradnovisad.rs. Novac za idejno rešenje već je obezbeđen iz gradskog budžeta.

- U 2023. godini predviđeno je sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Nikoli Tesli – nagrade za izabrana rešenja, u iznosu od 5,4 miliona dinara, a u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela, visoke estetske i umetničke vrednosti - navedeno je u predlogu projekta.

Pored postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.

Očekuje se da će Skupština grada u narednom periodu imenovati Odbor za podizanje spomenika, a njegovi članovi imenovaće žiri za konkurs.

Tender za izgradnju kružne raskrsnice već je završen i koštaće 336,2 miliona dinara. Posao su dobili „Put-invest“, „Montop Pro“, „Energotehnika-Južna Bačka“ i „Tecton Geosystems“, jedini ponuđači na tenderu. Podizanje spomenika Nikoli Tesli je odvojeni projekat koji će biti realizovan nakon završetka svih radova na kružnom toku.


Izvor: 021.rs, NoviSad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?