Njegova penzija je sigurno najmanja u zemlji, mesečno primi 1000 dinara

09:02:00 06.02.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Futožanin Predrag Milošević (67) verovatno ima najmanju peziju u zemlji. Penzija mu je određena na 6.700 dinara, ali kad mu odbiju dugove PIO fondu i za gas, primi samo 1.000 dinara.

Njegova penzija je sigurno najmanja u zemlji, mesečno primi 1000 dinaraPredrag Milošević, foto: R. Getel / RAS Srbija

Milošević kaže da je sa 65 godina otišao u poljoprivrednu penziju. Imao je 16 godina radnog staža, ali i dalje mora da plaća penziono osiguranje.

- Stiglo mi je rešenje od PIO fonda i počeo sam da dobijam penziju, ali pošto navodno kod njih nisam odjavljen, o čemu me niko nije obavestio, dužan sam da im sa kamatom platim 630.000 dinara. Zato je nastao dug sa kamatom za godinu dana neplaćenog osiguranja, koji plaćam na rate. Počeli su da mi skidaju 2.240 dinara od penzije, tako da će mi penzija u narednih 10 godina biti 4.500 dinara - jada se Milošević.

Uz sve to, Predrag je imao peh sa DP "Gas", jer mu je navodno na satu za merenje potrošenog gasa bila razbijena sigurnosna plomba. Sat su mu skinuli i odneli, pa za taj period paušalno obračunali dugovanja.

- Ali nisu uzeli u obzir manju potrošnju s obzirom da se grejem na drva. Sudski spor sam izgubio i sad moram da platim 160.000 dinara. Za to mi uzimaju 1.100 dinara, jer po zakonu ne smeju više. Međutim, izvršitelj traži da mu na račun svakog meseca uplatim još 2.000 da mi ne bi plenio stvari - ističe Predrag.

U PIO fondu tvrde da je u pitanju redak slučaj i da je sve u skladu sa zakonom.

- Ovako nešto se ne dešava, jer su ljudi obično obavešteni šta sve treba da urade kad idu u penziju - kažu u Fondu.

Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" kaže da je ovo primer koliko su državne službe nesinhronizovane.

- Jasno se vidi koliko oni sarađuju jedni s drugima. PIO se u ovom slučaju poneo reketaški i neukoj stranci naplatio sve s kamatom - smatra Ćirilović.

Za izgubljeni spor sa "Gasom" Predragu Miloševiću je stigao račun za sudsku taksu u iznosu od 18.000 dinara. On je nadležnima pokazao svoj isečak od penzije, a oni su ga oslobodili plaćanja, zaprepašćeni iznosom koliko novca mesečno dobija.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 997.0 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?