Njive proglasili građevinskim zemljištem, porez povećan sto puta

17:05:00 29.05.2018, Komentara: 2

Novi Sad - Skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada, dobilo je poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, tvrde u udruženju „Futoški kupus“. To je posledica gradske odluke kojom su godinama obrađivane porodične njive preinačene u građevinsko zemljište, na koje se plaća porez od više od 150 hiljada dinara po hektaru, navodi N1.

Njive proglasili građevinskim zemljištem, porez povećan sto puta

foto: građevinsko zemljište, print screen N1

Paori iz okoline Novog Sada tek su iz rešenja za porez saznali da su zapravo vlasnici građevinskog zemljišta.

Poljoprivrednik iz Begeča Nikola Živanov ispričao je za N1 da u zahtevu piše da je vlasnik građevinskog zemljišta. A u katastru piše da je to njiva druge klase. Za tu njivu, porez su do sada plaćali manje od 1500 dinara po hektaru, a sada će ih stajati više od 150.000. Drugim rečima, cifra koju zarade prodajom trećine kupusa koji rodi na njivi te veličine, i to ne računajući njihove troškove.

Ovakva odluka ugrozila je i nacionalni brend – futoški kupus. Inače, Grad Novi Sad je finansirao sertifikaciju ovog proizvoda u postupku zaštite geografskog porekla.

- Devedeset i nešto odsto postojbine futoškog kupusa je izgubljeno - dakle, proglašeno je građevinskim zemljištem i građevinskom zonom. Tako da tamo gde je kupus nastao, prosto će, u nekom periodu koji dolazi, biti neke zgrade, fabrike ili nešto. Mislim da je vrlo neodgovorno i da bi po tom pitanju gradski organi morali da preispitaju svoju odluku - kaže Miroljub Janković iz udruženja „Futoški kupus“.

Poljoprivrednici kažu da je zemljište zaista građevinsko, imalo bi izgrađenu infrastrukturu. Ovako, ne mogu čak ni da ga prodaju, a ukoliko ne plate porez, neće moći da konkurišu za subvencije niti da overe zdravstvene knjižice. U gradskoj poreskoj upravi ne komentarišu ovakva poreska rešenja.


Izvor: N1, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Princip

, *.simobil.net

Samo motka


poljoprivrednik

, *.dynamic.sbb.rs

Pljačkaši!!!!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?