Noćas pomeramo kazaljke za jedan sat unapred

13:03:00 26.03.2022, Komentara: 0

Letnje računanje vremena počinje noćas u 2.00 kada časovnike treba pomeriti sat unapred, na 3.00 časa. To znači da ćemo spavati jedan sat kraće.

Noćas pomeramo kazaljke za jedan sat unapred


Ove 2022. godine, letnje računanje vremena trajaće do 30. oktobra.

U Srbiji, odnosno tadašnjoj SFRJ, letnje računanje vremena prvi put počelo je 27. marta 1983. godine. Do 1995. letnje računanje vremena trajalo je do poslednje nedelje septembra, a kasnije je zakonom uskladjeno sa praksom Evropske unije.

Pomeranje sata i tegobe

Istraživanja stručnjaka potvrdila su da pomeranje sata uključuje fizičke i psihičke tegobe kod mnogih, a udružene čak mogu da dovedu do povećanog rizika od smrti.Uz smanjenu koncentraciju, otežano pamćenje i izraziti umor i dnevnu pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom efikasnošću. Tome treba dodati da promene u ritmu spavanja vode do neravnoteže hormona i povećanja krvnog pritiska. Mnogi će se boriti sa glavoboljom i osećajem neispavanosti, a stručnjaci smatraju da to vodi i do većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Lekari neretko savetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vreme.

U noći pomeranja sata dobro je ići na spavanje ranije ili sledećeg dana odspavati duže da bi se nadoknadilo izgubljeno vreme. Loš san utiče i na imunitet, pa treba pripaziti na unos zdravijih namirnica.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
24°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?