Nova Detelinara dobila zelenu oazu - vertikalnu baštu

19:08:00 22.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Prva vertikalna bašta u Novom Sadu otvorena je pre nekoliko dana na uglu Cankareve i ulice Svetislava Kasapinovića. Ova bašta delo je Ekološkog udruženja „Zeleni sad”, koje je ovo uradilo u okviru projekta Fondacije 2021.

Nova Detelinara dobila zelenu oazu - vertikalnu baštu

foto: Ekološko udruženje "Zeleni Sad", FB

Takvi projekti postoje u mnogobrojnim evropskim gradovima i imaju za cilj smanjenje zagađenosti vazduha, uticaja buke i efekta toplotnog ostrva, odnosno povećanja srednje temperature vazduha u urbanim sredinama. Ujedno te zelene oaze treba da budu potencijalno mesto za boravak ptica i insekata.

U ovoj novosadskoj bašti nalaze se biljke koje nisu zahtevne za održavanje, poput nane, čuvarkuće, plave trave i galijardije. Na njenom vrhu nalazi se kanister koji će sakupljati kišnicu koja će sistemom kap po kap navodnjavati svaku od sadnica. Ukoliko kišnice nestane, o navodnjavanju će se pobrinuti građani zajedno sa aktivistima „Zelenog Sada“.

U nastanak ove vertikalne bašte uloženo je 160 sati rada, ali iz Ekološkog udruženja „Zeleni Sad“ kažu da kada su u dugoročne pozitivne promene u pitanju, nikada nije dosta vremena i truda. Obezbeđena je video nadzorom, a saksije su pričvršćene silikonom, mada su komšije radoznalo posmatrajući novinu u njihovom kraju kasnije same zasadile nekoliko biljaka i obećale da će o njima brinuti kao da su ih oni kupili.

Projekat finansiran od strane Pokrajine realizovan je u okviru mikrogranting poziva Fondacije „Novi Sad 2021” za uređenje javnih prostora.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.4 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?